Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці зустрілися з підприємцями Старокінного ринку

, опубліковано 22 грудня 2021 о 15:46

Фахівцями відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області проведено зустріч з суб'єктами господарювання, які здійснюють діяльність на території торгового комплексу   «Старокінний ринок» Одеси.

Під час зустрічі, податківці детально зупинилися на питаннях щодо змін в законодавстві та обов’язку застосування фізичними особами - підприємцями (платниками єдиного податку) РРО та/або ПРРО з 01.01.2022 року, а також ведення обліку товарних запасів за місцем продажу.

Як зазначив заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області Юрій Реут, з 01.01.2022 року набирають чинності положення абзацу четвертого пункту 61 підрозділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України згідно з якими фізичні особи - підприємці, що перебувають на спрощеній системи оподаткування, а саме – платники єдиного податку ІІ - IV груп, зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО) для здійсненні розрахункових операцій.

Крім того, з 26 листопада 2021 року набрав чинності Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, який  визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, які відповідно до Закону України від 06.07.1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зобов'язані вести облік товарних запасів і здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку. Про це повідомила Ірина Васильченко головний державний інспектор відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області.

Під час заходу платники податків отримали вичерпні відповіді на всі питання, що їх цікавили.

Головним управлінням ДПС в Одеській області й надалі проводитимуться заходи роз’яснювального характеру, направлені на обізнаність підприємців в питаннях застосування РРО та переваг використання в роботі програмних РРО, адже новації у сфері застосування РРО спрямовані, перш за все, на захист легального бізнесу та виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків та безконтрольного обігу товарів.

З інформацією щодо застосування РРО та/або ПРРО можна ознайомитися в банері «Програмні РРО» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Матеріали банеру містять актуальні нормативно-правові акти, які регулюють відносини у сфері реєстрації та застосування РРО/ПРРО, відповіді на поширені питання, що надходять до ДПС від користувачів ПРРО, презентаційні матеріали тощо.

Крім того, в банері можна ознайомитися з:

- відеоуроками щодо реєстрації ПРРО та відеоінструкція щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців ;

- відеоуроками щодо формування електронної печатки для ПРРО;

- покроковими інструкціями зі встановлення та налаштування ПРРО та фіскальний додаток.

Крім того Головне управління ДПС в Одеській області інфомує щодо обов’язку програмування та відображення в чеках РРО/ПРРО кодів згідно з УКТ ЗЕД та контактні дані посадових осіб Головного управління ДПС в Одеській області, відповідальних за зворотній зв'язок серед ФОП щодо застосування РРО та обліку товарних запасів.