Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З початку року рівень заробітних плат підвищили понад 1500 підприємств Одеського регіону

, опубліковано 13 грудня 2021 о 16:24

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що за січень-листопад 2021 року, на створених при податковій службі регіону робочих групах з питань дотримання законодавства про працю, заслухано 1362 керівника, в тому числі 488 фізичних осіб - підприємців, які використовують працю найманих працівників.

Результатом проведеної роботи стало підвищення рівня заробітної плати у 1069 платників, а до бюджету додатково сплачено 1,9 млн грн податку  на доходи фізичних осіб, а також 2,3 млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиного внеску).

Також, фахівці Головного управління ДПС в Одеській області входять до складу комісій з питань підвищення рівня виплати заробітної плати, які діють при районних державних адміністраціях, міських радах та територіальних громадах області. За 11 місяців поточного року на таких комісіях заслухано з 632 платниками, 434 з яких підвищили рівень заробітних плат, а до бюджету додатково сплачено 3,6 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 4,4 млн грн єдиного внеску.

Одним із резервів сплати податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску є робота з підприємствами, що мають заборгованість з виплати заробітної плати найманим працівникам.

Так, станом на 01 листопада 2021 року заборгованість з виплати заробітної плати працівникам за видами економічної діяльності розподіляється наступним чином: «Транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність» (32,4 млн грн), «Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство» (10,9 млн грн), «Операції з нерухомим майном» (9,5 млн грн), «Охорона здоров’я та надання соціальної допомоги» (7,3 млн грн), «Промисловість» (6,7 млн грн).

Головне управління ДПС в Одеській області звертає увагу як роботодавців, так і найманих працівників на неприпустимість порушення законодавства та забезпечення прозорих трудових відносин, які передбачають сплату єдиного внеску, податку на доходи фізичних осіб, а також військового збору.

Працівники, які погоджуються на роботу без укладання трудового договору та з оплатою праці в «конвертах», позбавляються офіційного трудового стажу, соціальних гарантій, що забезпечує держава, відпусток, виплат у разі тимчасової втрати працездатності та нещасних випадків на виробництві, тощо.

Разом з тим, ігнорування роботодавцем законодавства при виплаті заробітної плати та трудового законодавства призводить до недоотримання в місцеві бюджети податку на доходи фізичних осіб, що є основним джерелом формування дохідної частини бюджетів територіальних громад.