Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платникам податку на прибуток!

, опубліковано 13 жовтня 2021 о 09:07

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що Податковим кодексом України (далі ПКУ) розширено поняття: дохід джерелом походження з України (п. п. 14.1. 54, п.п. 141.4.1. ст. 141), дивідендів (п.п. 14.1.49), бенефіціарного власника (абзац .1. п. 103.3. ст.103).

Зазначено, що бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу для цілей застосування пониженої ставки податку згідно з правилами міжнародного договору України до дивідендів, процентів, роялті, винагород тощо нерезидента, отриманих із джерел в Україні (якщо відповідна умова передбачена міжнародним договором), вважається особа, що має право на отримання таких доходів та є вигодоотримувачем щодо них (має право фактично розпоряджатися таким доходом).

У разі, якщо нерезидент - безпосередній отримувач доходу з джерелом походження з України не є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) такого доходу, під час виплати такого доходу застосовуються положення міжнародного договору України з країною, резидентом якої є відповідний бенефіціарний (фактичний) отримувач (власник) такого доходу. (абзац 4 п. 103.3. ст.103 ПКУ). Обов'язок доведення того, що нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) такого доходу покладається на такого нерезидента.

Порядок оподаткування доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України регламентовано п. 141.4 ст. 141 ПКУ.

При визначені розміру ставок податку при виплаті доходів нерезидентам враховуються правила міжнародного договору (п.3.2 ст.3 ПКУ)

Повне або часткове звільнення від оподаткування, передбачене міжнародними договорами про уникнення подвійного оподаткування. Так, на теперішній час діючими є 74 Конвенції в тому числі, Україною застосовуються 3 Конвенції колишнього СРСР (Іспанія, Японія, Малайзія).

До чинних Конвенцій про уникнення подвійного оподаткування вносяться зміни у частині перегляду правил та ставок оподаткування пасивних доходів нерезидентів.

У 2020 році змінено конвенції з Кіпром та Великобританією, зокрема переглянуті і збільшені ставки оподаткування по дивідендам, процентам, роялті.

З 2021 року відбулися зміни в конвенціях з Швейцарією та Туреччиною. У червні 2021 набрав чинності протокол з Австрією, у серпні 2021 - протокол з Королівством Нідерландів.

Головним управлінням ДПС в Одеській області проводиться аналіз податкової звітності суб’єктів господарювання, які надавали додатки ПН до рядка 23ПН Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Протягом 2020 року та півріччя 2021 року понад 250 суб’єктів Одеської області надали додатки ПН до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та здійснили виплати доходів на користь нерезидентів, джерелом походження з України. Загальна сума доходів склала 4325 млн. грн, при цьому сплачено до бюджету податок в сумі 111 млн. гривень. Середня ставка оподаткування складає 2,6 відсотків. Значні виплати пасивних доходів здійснюються на користь компаній, що зареєстровані в Республіці Кіпр, Королівстві Нідерланди, Великій Британії та Німеччині.

Проведений аналіз податкової звітності суб’єктів господарювання, які здійснюють виплати доходів нерезидентам з джерелом їх походження з України у вигляді пасивних доходів, свідчить про зловживання положеннями Конвенцій для отримання переваг в оподаткуванні.

Головне управління ДПС в Одеській області звертає увагу платників, які застосовують звільнення від оподаткування або зменшену ставку податку при виплаті пасивних доходів нерезидентам щодо можливості самостійного перегляду застосованих ставок та коригування податкових зобов’язань з податку на прибуток іноземних юридичних осіб відповідно до чинного законодавства.