Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Cплата ПДФО отриманих від фізичної особи – орендаря, за оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси орендодавця

, опубліковано 02 грудня 2021 о 09:32

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що порядок сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) до бюджету передбачено ст. 168 розд. IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), відповідно до якої податок на доходи фізичних осіб, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, підлягає зарахуванню до бюджету згідно з нормами Бюджетного кодексу України від 08 липня 2010 року № 2456-VI із змінами та доповненнями (далі – БКУ).

Відповідно до п.п. 168.4.9 п. 168.4 ст. 168 ПКУ та абзацом п’ятим частини другої ст. 64 БКУ суми ПДФО, нараховані, зокрема, фізичною особою, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості), сплачуються такою фізичною особою до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису).

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб з таких доходів (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ).

Згідно з частиною першою ст. 2 БКУ бюджетна класифікація – єдине систематизоване згрупування доходів, видатків, кредитування, фінансування бюджету, боргу відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів;

Бюджетна класифікація є обов’язковою для застосування всіма учасниками бюджетного процесу в межах бюджетних повноважень (частина перша ст. 8 БКУ).

Наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011 № 11 «Про бюджетну класифікацію» із змінами та доповненнями затверджено Класифікацію доходів бюджету, згідно з якою, зокрема:

11010500 – податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування.

Таким чином, при сплаті до бюджету ПДФО, отриманих від фізичної особи – орендаря, за оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси орендодавця, фізична особа – орендодавець відображає у платіжному документі код бюджетної класифікації 11010500 при цьому зазначає реквізит рахунку для сплати ПДФО до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких земельних ділянок.

Приєднуйтеся до сучасних форм спілкування та ведення бізнесу – долучайтеся до електронних сервісів ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

InfoTAX