Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Отримати податкову знижку за 2020 рік можна до 31 грудня 2021 року

, опубліковано 01 грудня 2021 о 10:10

Заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Володимир Попов, під час інтерв’ю, поінформував, що право платника податку на податкову знижку у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки та обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 Податкового кодексу України – (далі ПКУ).

Так, громадяни України можуть реалізувати право на податкову знижку за витратами, понесеними упродовж 2020 року, до 31 грудня 2021 року (включно).

Для цього потрібно подати декларацію про майновий стан і доходи для права на податкову знижку за місцем податкової адреси.

Як зазначив Володимир Попов, платник податку має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно – технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Відповідно до пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 ПКУ членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

«До податкової знижки включають фактичні витрати платника податку на доходи фізичних осіб за 2020 рік, які підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавці товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги)», – зауважив посадовець під час інтерв’ю.

Копії таких документів (крім електронних розрахункових документів) надають разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилають органу ДПС, але зберігають упродовж строку давності, встановлено ПКУ.

Звертаємо увагу, що податкову декларацію можна подати:

-         особисто або уповноваженою на це особою;

-         надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

-         направити засобами електронного зв’язку.

 

Детальніше, з актуальними питаннями-відповідями про податкову знижку за окремими видами витрат, можна ознайомитися за посиланням https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2021/aktualni-pitannya-vidpovidi-pro-podatkovu-znijku/.