Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Погашення податкового боргу та своєчасна сплата податків до місцевих бюджетів – запорука розвитку територіальних громад

, опубліковано 18 листопада 2021 о 10:24

Сплата податкових зобов’язань в повному обсязі та в передбачені законодавством терміни сприяє своєчасному фінансуванню програм соціально-економічного розвитку як на державному так і регіональному рівнях.

Про це під час інтерв’ю зазначила в. о. заступника начальника Головного управління ДПС в Одеській області Неля Покорук.

На місцевому рівні джерелом фінансування потреб територіальних громад є місцеві податки та збори, а також загальнодержавні податки, частина яких зараховується до місцевих бюджетів (зокрема, податок на доходи фізичних осіб).

«Погашення податкового боргу та своєчасна сплата податків до місцевих бюджетів – запорука розвитку територіальних громад. Саме за рахунок коштів бюджетів громад здійснюється фінансування  підтримки та розвитку місцевої виробничої і соціальної інфраструктури, комунально-побутового обслуговування населення, здійснення заходів з благоустрою тощо», - наголосила Неля Покорук.

Так, загальна сума податкового боргу до місцевих бюджетів Одеської області станом на 01.11.2021 склала 1,2 млрд грн, з яких найбільші обсяги припадають на борги з податку на майно – 793,3 млн грн (майже 65 відсотків). Крім цього, значними є розміри боргів з податку на доходи фізичних осіб – 116,5 млн грн та єдиного податку – 112,4 млн гривень.

Звертаємо увагу, що за несвоєчасні розрахунки з бюджетами по сплаті зобов’язань із податків, зборів, платежів, які згідно з нормами Податкового кодексу України визнаються податковим правопорушенням, передбачена фінансова відповідальність.

Крім цього, за кожний календарний день прострочення сплати грошового зобов’язання, включаючи день погашення, нараховується пеня згідно з нормами пункту 129.4 статті 129 Податкового кодексу України.

Враховуючи викладене, з метою уникнення застосування фіскальних заходів стягнення податкових боргів, а також додаткового податкового навантаження в майбутньому у вигляді необхідності сплачувати застосовані штрафні санкції та нараховані пені за несвоєчасну сплату належних платежів, Головне управління ДПС в Одеській області наголошує на погашенні суб’єктами господарювання регіону наявних податкових боргів, своєчасному та у повному обсязі виконанні своїх зобов’язань щодо сплати податків, зборів, платежів, зокрема, до місцевих бюджетів.

Нагадуємо, що з інформацією про суми, дати та підстави виникнення податкового боргу, платники податків мають можливість ознайомитися скориставшись сервісом – Електронний кабінет (вхід здійснюється за адресою https://cabinet.tax.gov.ua), або ж звернутись до фахівців управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС в Одеській області за місцем реєстрації (номери телефонів фахівців управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС в Одеській області).

Також, інформація щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, оприлюднюється в банері «Відкриті дані» вебпорталу ДПС за посиланням http://tax.gov.ua/datasets.php?d=DFS20160211185056).