Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одещина: про податок на нерухомість для фізичних осіб під час брифінгу

, опубліковано 12 листопада 2021 о 09:17

На днях відбувся брифінг заступника начальника Головного управління ДПС в Одеській області Володимира Попова на тему: «Оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки фізичних осіб».

Під час заходу було надано відповіді на наступні запитання:

Чи звільнено пенсіонерів від сплати податку на нерухоме майно?

Місцевий податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, повинен сплачуватися всіма фізичними та юридичними особами, які мають у власності житлову нерухомість або частку на неї.

Не сплачують податки лише фізичні особи, які мають у власності житло, площею менш ніж 60 кв м для квартир, та 120 кв м – для будинків.

Щодо звільнення від сплати вказаного податку через наявність певного статусу (пенсіонер, чорнобилець, наявність інвалідності тощо), то чинне законодавство такої пільги не передбачає.

Чи нараховується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки неповнолітнім особам?

За неповнолітніх дітей – власників нерухомості податок сплачують батьки/опікуни.

Якщо квартира є у спільній власності, хто має сплачувати податок?

В разі, якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб або спільній сумісній власності кількох осіб, що поділена між ними в натурі, то платником буде окремо кожна така особа, яка має відповідну частку власності нерухомого майна. Якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом.

Як обчислюється податок на нерухомість, якщо змінився власник протягом календарного року?

При переході права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Чи надається пільга зі сплати податку на нерухоме майно на квартиру, що здається в оренду?

Згідно з п.п. 266.4.2 ст.266 ПКУ пільги з податку на житлову нерухомість не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Чи нараховує контролюючий орган податок на нерухомість за житлову нерухомість, яка непридатна для проживання?

Відповідно до п.п. «ґ» п. п. 266.2.2 Податкового кодексу України не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, житлова нерухомість непридатна для проживання, в тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

Таким чином, власник об’єкта житлової нерухомості може підтвердити, що житлова нерухомість непридатна для проживання на підставі рішення органу місцевого самоврядування про використання непридатного для проживання жилого будинку (жилого приміщення) в інших цілях або про знесення цього будинку.

Чи передбачено законодавством звільнення від сплати податку у зв’язку поширеннням коронавірусної хвороби (COVID-19)?

Законом України від 30.03.2020 р. №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» визначено, що об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до статті 266 Податкового кодексу України в період з 1 березня по 31 березня 2020 року.

Отже, у 2021 році обчислення сум податку за звітний 2020 рік з об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється податковим органом за виключенням періоду з 1 березня по 31 березня 2020 року.