Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 12 мільярдів гривень ПДФО сплачено платниками Одеського регіону з початку року

, опубліковано 10 листопада 2021 о 08:40

«За січень - жовтень 2021 року до зведеного бюджету платниками Одеської області сплачено 12,1 млрд грн податку на доходи фізичних осіб. Надходження податку за 10 місяців поточного року перевищили показник минулого року на 2,8 млрд грн або на 30 відсотків» - повідомив під час пресконференції заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Володимир Попов.

Як зазначив посадовець, із загальної суми, понад 3 млрд грн сплачено до державного бюджету, що на 0,7 млрд грн або 30,5 відсотка більше ніж за аналогічний період минулого року.

В свою чергу, до місцевих бюджетів на розвиток територіальних громад сплачено понад 9 млрд грн вищезазначеного податку. Порівняно з відповідним періодом 2020 року доходи місцевих бюджетів збільшились майже на на 2,1 млрд грн або 29,9 відсотки.

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що відповідно до   п. 162.1 ст. 162 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями платниками податку на доходи фізичних осіб є:

фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;

фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;

 податковий агент.

Ставка податку становить 18% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пп. 167.2 – 167.5 ст. 167 ПКУ), у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Ставка податку становить 5% бази оподаткування у випадках, прямо визначених розд. IV ПКУ.

Ставка податку може становити 0% бази оподаткування у випадках, прямо визначених розд. IV ПКУ.

Згідно з п. 167.5 ст. 167 ПКУ ставки податку на пасивні доходи до бази оподаткування встановлюються у таких розмірах:

18% – для пасивних доходів, крім зазначених у підпунктах 167.5.2 та 167.5.4 п. 167.5 ст. 167 ПКУ;

5% – для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами – платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування);

у половинному розмірі ставки, встановленої у п. 167.1 ст. 167 ПКУ (9 відс.) – для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX