Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю тютюновими виробами

, опубліковано 24 вересня 2021 о 15:28

Сьогодні, 24 вересня 2021 року, відбулася зустріч в. о. начальника Головного управління ДПС в Одеській області Івана Купки з представниками громадськості в рамках розгляду звернення про можливі порушення суб’єктів господарювання при реалізації тютюнових виробів.

Наразі, перевірки місць реалізації тривають, але вже можна говорити про порушення вимог Закону України від 06.07.1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Крім того, Головне управління ДПС в Одеській області звернулося з відповідним листом до Головного управління Національної поліції в Одеській області з фактами продажу підакцизної продукції неповнолітнім.

Нагадуємо, що фактичні перевірки суб’єктів господарювання здійснюються органами державної податкової служби за наявності ризиків та підстав, передбачених пунктом 80.2 статті 80 Податкового кодексу України, зокрема, у разі виявлення ризиків під час аналізу звітних даних суб’єктів господарювання, а також надходження інформації від громадян (покупців/споживачів).

У разі наявності інформації про випадки недотримання суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства України при реалізації підакцизної продукції, громадяни (відповідно до вимог Закону України від 02.10.1996 року № 393/96-ВР «Про звернення громадян») мають право звертатися, з відповідними зверненнями, до Головного управління ДПС в Одеській області (м. Одеса, вул. Семінарська, 5).

Електронні звернення від громадян приймаються на електронну адресу od.zvernennya@tax.gov.ua у вигляді сканованих копій чи фотокопій письмових звернень з підписом заявника (детальніше за посиланням https://od.tax.gov.ua/dlya-gromadskosti/zvernennya-gromadyan/).

Для всебічного та якісного розгляду звернень, просимо, за можливості, зазначати в них адресу господарського об’єкту, назву суб’єкта господарювання, вид придбаної підакцизної продукції (з ознаками фальсифікації та/або відсутності марок акцизного податку) з наданням підтверджуючих документів (за наявності) або будь яку іншу інформацію, яка може бути використана при проведенні контрольно-перевірочних заходів.

Також, Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що громадяни мають можливість:

-         повідомити про факти незаконного обігу підакцизної продукції, реалізації алкоголю та тютюну без ліцензії, а також продажу їх неповнолітнім через мобільний додаток «Легальний Акциз» (завантажується через App Store та Play Market);

-         перевірити інформацію щодо виданих, призупинених та анульованих ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами у відповідному Реєстрі за посиланням https://od.tax.gov.ua/reestr-vidanih-licenziy;

-         перевірити законність здійснення розрахункової операції, скориставшись  сервісом «Пошук фіскального чека», який співставляє дані з отриманого при розрахунку чека з інформацією, наявною в інформаційних базах на вебпорталі ДПС (детальніше за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check).