Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Територіальним громадам Одещини про електронні сервіси ДПС

, опубліковано 24 вересня 2021 о 13:30

Використання органами влади на місцях електронних сервісів ДПС стало одним із питань, які розглядалися в ході зустрічі заступника начальника Головного управління ДПС в Одеській області Анатолія Бондаренка з територіальними громадами Білгород-Дністровського району Одеського регіону – керівниками Білгород-Дністровської міської, Кароліно-Бугазької, Маразліївської, Мологівської, Старокозацької, Шабівської та Сергіївської сільських територіальних громад.

Як зазначив Анатолій Бондаренко, аналіз використання територіальними громадами сервісу Електронний кабінет, задля отримання податкової інформації, демонструє пряму залежність з темпами наповнення місцевих бюджетів - в територіальних громадах, які не використовують її в аналітичній роботі, спостерігається зменшення податкових надходжень.

Нагадуємо, що з 01 січня 2021 року ДПС запроваджено електронне інформування територіальних громад через Електронний кабінет.

Так, для отримання податкової інформації (зокрема, інформації у розрізі джерел доходів про суми нарахованих, сплачених податків, сум податкового боргу та надмірно сплачених сум) посадовій (уповноваженій) особі територіальної громади необхідно, перш за все, ввійти до приватної частини Електронного кабінету за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua.

Після ідентифікації будуть доступними дві вкладки звітність у розрізі джерел доходів та звітність у розрізі платників податків – юридичних осіб.

Також, Анатолій Бондаренко звернув увагу на можливість використання в роботі розділу «Реєстри» відкритої (загальнодоступної) частини Електронного кабінету, який містить інформацію з 23 реєстрів ДПС (дані про взяття на облік платників податків, платників єдиного податку, податку на додану вартість, неприбуткових установ та організацій, страхувальників, а також інформація щодо РРО, пошук фіскального чека або марки акцизного податку тощо).    

Заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування місцевих податків і зборів з юридичних осіб управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області Віталіна Колесник детально зупинилася на резервах надходжень місцевих податків і зборів до бюджетів громад та надала практичні поради по їх залученню.

Це, перш за все, розширення бази оподаткування за рахунок прийняття обґрунтованих ставок місцевих податків та зборів, питання у сфері земельних відносин (відсутність правоустановчих документів на земельні ділянки та розширення бази оподаткування за їх рахунок, своєчасне проведення нормативно-грошової оцінки земель), залучення до щорічної кампанії декларування «одноосібників» - громадян, які мають у власності та/або оренді земельні ділянки площею понад 2 га та самостійно їх обробляють тощо.

Крім того, учасників проінформовано про перелік активів, ставки збору та порядок подання громадянами декларації в рамках одноразового (добровільного) спеціального декларування.

За результатами зустрічі, учасники домовилися й надалі підтримувати комунікацію в питаннях повноти сплати місцевих податків і зборів та мобілізації резервів надходжень до бюджетів громад.

Перелік відповідальних посадових осіб Головного управління ДПС в Одеській області за налагодження ефективної координації роботи та проведення роз’яснювальної роботи з територіальними громадами Одеської області.