Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До місцевих бюджетів регіону сплачено понад 293 млн грн акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів

, опубліковано 23 вересня 2021 о 12:04

Протягом січня-серпня 2021 року суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами сплатили до місцевих бюджетів територіальних громад Одещини 293,5 млн грн акцизного податку. Це на 97,1 млн грн або на 49,5% більше, порівняно з надходженнями за аналогічний період 2020 року.

Зокрема, у серпні 2021 року надійшло акцизного податку від роздрібної торгівлі підакцизними товарами у сумі 53,6 млн грн, що на 17,6 млн грн або на 48,8% більше ніж у серпні минулого року.

Акцизний податок з роздрібного продажу суттєво впливає на збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Сума акцизного податку відображається у фіскальному чеку. Коли ж, при продажу підакцизних товарів не видано фіскальний чек (не сплачено акцизний податок), відповідно бюджет територіальної громади, на території якої здійснюється такий продаж, не отримує відповідні кошти.

З огляду на те, що акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів включається до ціни придбаних алкогольних напоїв та тютюнових виробів, покупці таких товарів можуть контролювати сплату суб’єктами господарювання акцизного податку, вимагаючи розрахунковий документ у продавця. Це, у свою чергу, забезпечить надходження акцизного податку до бюджету відповідної територіальної громади.

Крім того, Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що з інформацією про діючі ліцензії можна ознайомитися на субсайті територіальних органів ДПС в Одеській області вебпорталу ДПС за посиланням https://od.tax.gov.ua/reestr-vidanih-licenziy/.