Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці та представники Кілійської міської ради обговорили питання співпраці та взаємодії

, опубліковано 16 вересня 2021 о 09:08

Напрями співпраці та взаємодії з питань наповнення місцевого бюджету обговорили, під час чергової зустрічі, заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Анатолій Бондаренко, перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Наталя Чапраз та начальник відділу планування доходів та економічного аналізу фінансового управління Кілійської міської ради Тетяна Гарасим.

У заході також взяли участь заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування місцевих податків і зборів з юридичних осіб управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області Віталіна Колесник та начальник Кілійської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області Іван Веліков.  

Під час спілкування Анатолій Бондаренко звернув увагу представників міської ради на питання, пов’язані із залученням резервів надходження плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 «Одним із джерел додаткових надходжень плати за землю є своєчасне проведення, в терміни визначені відповідно до діючого законодавства, нормативної грошової оцінки земельних ділянок», - наголосив Анатолій Бондаренко.

Серед факторів, які впливають на втрати місцевого бюджету з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є заниження ставок податку та встановлення податкових пільг не передбачених ПКУ, а також відсутність інформації щодо об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, побудованих до 2003 року, котрі є об’єктами оподаткування, інформація стосовно яких знаходиться на паперових носіях у Бюро технічної інвентаризації (не внесена до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно) та новозбудованих об'єктів нерухомості, які експлуатуються без проведення реєстраційних дій щодо права власності.

З вказаного питання учасники домовилися активізувати спільну інформаційно-роз'яснювальну роботу серед населення щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Крім того, Анатолій Бондаренко проінформував про можливість використання в роботі фінансового управління міської ради сервісу ДПС  Електронний кабінет.

За його словами з 01 січня 2021 року Державна податкова служба України запровадила електронне інформування органів місцевого самоврядування.

Для отримання звітності посадовій (уповноваженій) особі територіальної громади необхідно здійснити наступні кроки:

- ввійти до приватної частини Електронного кабінету за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua. Після ідентифікації будуть доступними дві вкладки звітність у розрізі джерел доходів та звітність у розрізі платників податків – юридичних осіб;

- отримувати звітність у розрізі джерел доходів щомісяця, не пізніше 10 числа місяця, станом на 01 число наростаючим підсумком спочатку року;

- надати запит про отримання звітності в розрізі платників податків – юридичних осіб за формою J1604001 та отримати квитанцію за формою 2 (датою квитанції за формою 2 є дата прийняття запиту територіальними органами ДПС до розгляду);

- отримати звітність у розрізі платників податків – юридичних осіб, яка буде доступна територіальним громадам протягом 20 робочих днів з дати прийняття запиту у вкладці «Звітність в розрізі платників податків – юридичних осіб» станом на 01 число наростаючим підсумком спочатку року.

Також, податківці відповіли на питання представників міської ради щодо сплати до бюджету туристичного збору, погашення податкового боргу, залучення резервів сплати податку на доходи фізичних осіб, проінформували про зміни в податковому законодавстві в частині справляння акцизного податку, застосування РРО (програмних РРО) та запропонували долучитися до інформаційної кампанії серед населення щодо подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (податкової амністії).