Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одещина: результати операції «Курорт»

, опубліковано 14 вересня 2021 о 11:19

З травня по вересень 2021 року Головним управлінням ДПС в Одеській області проведено 1607 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність в місцях масового відпочинку громадян.   

З них, 859 фактичних перевірок проведено управлінням податкового аудиту та 748 управлінням контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС в Одеській області.

За результатами перевірок виявлені порушення вимог Податкового кодексу України, Законів України від 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» та від 19.12.1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального». 

До суб’єктів господарювання застосовані штрафні (фінансові) санкції на загальну суму 54,6 млн гривень.

Найбільші суми штрафних (фінансових) санкцій донараховані за несвоєчасну реєстрацію витратомірів-лічильників пального та рівномірів-лічильників пального на акцизному складі (13,3 млн гривень), роздрібну торгівлю пальним без наявності відповідної ліцензії та несвоєчасну реєстрацію акцизного складу (1,3 млн гривень), неподання відомостей щодо об’єктів оподаткування та не реєстрація обладнання для промислового виробництва тютюнових виробів (майже 637 тис грн та 300 тис грн відповідно).

Також, податківцями зафіксовані наступні порушення:

-               реалізація підакцизних товарів без зазначення в розрахункових документах коду УКТ ЗЕД продукції;

-               не проведення розрахункових операцій через РРО та/або програмні РРО;

-               реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 – річного віку (за вказане порушення Головним управлінням ДПС в Одеській області анульовано 29 ліцензій);

-               реалізація не облікованої підакцизної продукції;

Так, в ході перевірки ресторану-караоке в центральній частині міста Одеси, встановлені чисельні порушення фізичною особою-підприємцем чинного законодавства.

Зокрема, суб’єктом господарювання зберігались й реалізовувались тютюнові вироби без наявності марок акцизного податку встановленого зразку та відповідних дозвільних документів. До платника податків застосовані штрафні (фінансові) санкції в сумі 303,6 тис гривень.

В ході перевірки цього ж суб’єкта встановлено використання праці найманої особи без належного оформлення трудових відносин. Матеріали перевірки направлено до Головного управління Держпраці в Одеській області для подальшого реагування та вжиття заходів в межах компетенції.

Крім того, для встановлення реальних обсягів розрахункових операцій, здійснених суб’єктами господарювання, Головним управлінням ДПС в Одеській області організовано та проведено 278 хронометражів виторгу, проведеного через РРО. Під час проведення хронометражів виторги, у середньому, зросли на 54,2 відс, або на суму близько 2,5 тис грн за добу.

Хронометраж – це процес спостереження за веденням господарської діяльності платника податків, який здійснюється під час проведення фактичних перевірок та застосовується контролюючими органами з метою встановлення реальних показників щодо діяльності платника податків.

Збільшення обсягів розрахункових операцій, проведених через РРО та/або програмні РРО, в подальшому вплине на збільшення доходів до оподаткування, а від так і на надходження до бюджетів всіх рівнів.