Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Анатолій Бондаренко зустрівся з представниками територіальних громад Білгород-Дністровського району

, опубліковано 09 вересня 2021 о 17:33

У Головному управлінні ДПС в Одеській області триває робота з територіальними громадами регіону щодо питань наповнення місцевих бюджетів.

В рамках співпраці з органами влади на місцях та на виконання доручення голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького, наданого на селекторній нараді з головами районних державних адміністрацій, районних рад, міськими, селищними та сільськими головами 07 вересня 2021 року, заступником начальника Головного управління ДПС в Одеській області Анатолієм Бондаренко разом з представниками управлінь податкового адміністрування юридичних і фізичних осіб, по роботі з податковим боргом та начальником Татарбунарської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області проведено робоча зустріч з представниками Татарбунарської міської,  Дивізійської, Лиманської та Тузлівської сільських територіальних громад, що входять до складу новоутвореного Білгород-Дністровського району Одещини.

Анатолій Бондаренко проінформував про результати відпрацювання, як податковою службою так і територіальними громадами області, питань, що розглядалися на попередніх зустрічах, які відбувалися цьогоріч, та окреслив пріоритетні напрями співпраці, реалізація яких сприятиме сталому наповненню бюджетів громад.

Одним із них є прийняття органами місцевого самоврядування обґрунтованих ставок місцевих податків і зборів. Це ті питання, вирішення яких безпосередньо знаходяться в сфері відповідальності громад та впливає на збільшення податкових надходжень. При цьому, моніторинг прийнятих рішень, зокрема, по земельному податку та податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, свідчить про встановлення ставок як у 2021 році так і на 2022 рік на мінімальному рівні.

Більш детально Анатолій Бондаренко зупинився на питаннях електронної взаємодії між податковою службою та громадами через інформаційно-телекомунікаційну систему - Електронний кабінет завдяки якій, органи місцевого самоврядування, сформувавши відповідний запит, мають змогу отримати, для подальшого використання в роботі, звітність у розрізі платників податків, які сплачують податки на відповідні території.

Така звітність містить інформацію про суми нарахованих та сплачених податків, податкового боргу та надмірно сплачених до місцевих бюджетів податків та зборів, списаного безнадійного податкового боргу, розстрочених і відстрочених грошових зобов'язань та/або податкового боргу платників податків, які повинні бути сплачені до місцевих бюджетів на відповідних територіях, наданих податкових пільг (включаючи втрати доходів бюджету від їх надання) тощо.

Також, учасники обговорили питання обміну інформацією задля залучення до оподаткування фізичних осіб, які самостійно обробляють земельні ділянки  «одноосібників», інформування Головного управління ДПС в Одеській області щодо переліку суб’єктів господарювання, які здійснюють господарську діяльність на території громад, об’єктів нерухомого майна, які підлягають оподаткуванню, та залучення громадян до одноразового (спеціального) добровільного декларування, що вже розпочалося з 01 вересня 2021 року.

Детальніше з порядком одноразового (спеціального) добровільного декларування можна ознайомитися за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

Крім того, Анатолій Бондаренко наголосив на необхідності підвищення ефективності роботи створених при територіальних громадах робочих груп (комісій), зокрема, з питань дотримання законодавства про працю, легалізації зайнятості та забезпечення виплати заробітної плати, а також з питань погашення податкового боргу, та залучення до їх роботи керівників ДПІ та фахівців Головного управління ДПС в Одеській області.

На завершення, голови територіальних громад подякували представникам податкової служби в Одеській області за конструктивний  діалог та інформаційну підтримку в питаннях сплати місцевих податків і зборів.