Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо подання звітності про контрольовані операції за 2020 рік

, опубліковано 30 серпня 2021 о 08:58

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що з 19.03.2021 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 31.12.2020 року № 841 (далі – Наказ № 841) «Про внесення змін до форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції», яким було внесено зміни до наказу Міністерства фінансів України від 18 січня 2016 року № 8 «Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції».

Враховуючи викладене, Звіт про контрольовані операції, здійснені платниками податків протягом 2020 звітного року, заповнюється та подається за оновленою формою та в порядку, затвердженими Наказом № 841.

Одночасно Звіти, подані платниками до набрання чинності Наказу № 841 та запровадження можливостей надання Звіту за оновленою формою, вважаються дійсними (лист ДПС України від 10.06.2021 № 13408/7/99-00-21-02-03-07).

Удосконалено структуру звітності з трансфертного ціноутворення. А саме, з 01 серпня 2021 року для платників податків, які здійснювали у 2020 році контрольовані операції, створено можливість подати Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній. Повідомлення подається до контролюючого органу в електронній формі до 01 жовтня року, що настає за звітним.

Звертаємо увагу, що Звіт про контрольовані операції подається виключно в електронному вигляді,  граничний термін його подання за 2020 рік – до 01 жовтня 2021 року.

При формуванні Звітів про контрольовані операції за 2020 рік рекомендуємо платникам податків ще раз переглянути свої показники та скористатись можливістю проведення самостійного коригування ціни контрольованих операцій і суми податкових зобов’язань з податку на прибуток, пов’язаних з їх здійсненням.

Водночас нагадуємо, що поняття трансфертного ціноутворення та основні засади визначення операцій контрольованими та відповідність здійснених контрольованих операцій принципу «витягнутої руки» визначені статтею 39 Податкового кодексу України (зі змінами та доповненнями, далі - Кодекс).

 Так,  відповідно  до вимог підпункту 39.2.1.1 пункту 39.2 статті 39 Кодексу контрольованими операціями є господарські операції платника податків, що можуть впливати на об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків, до яких відносяться:

-         господарські операції, що здійснюються з пов'язаними особами - нерезидентами, в тому числі у випадках, визначених підпунктом 39.2.1.5 цього підпункту;

-         зовнішньоекономічні господарські операції з продажу та/або придбання товарів та/або послуг через комісіонерів-нерезидентів;

-         господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, зареєстрованими у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України відповідно до підпункту 39.2.1.2 цього підпункту, або які є резидентами цих держав;

-         господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи. Перелік організаційно-правових форм таких нерезидентів в розрізі держав (територій) затверджується Кабінетом Міністрів України;

-         господарські операції ( в тому числі внутрішньогосподарські розрахунки), які здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом.

 Підпунктом 39.2.1.7 пункту 39.2 статті 39 Кодексу визначено, що господарські операції, передбачені підпунктом 39.2.1.1 (крім операцій, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні) і 39.2.1.5 цього підпункту, визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються такі умови:

- річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

- обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.