Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одноразове добровільне декларування – це соціальна відповідальність кожного громадянина

, опубліковано 17 серпня 2021 о 13:13

Головним управлінням ДПС в Одеській області триває робота з інформування населення щодо запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування громадянами своїх активів.

В рамках заходів із залучення фізичних осіб до декларування, заступник начальника управління - начальник Одеського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області Анжеліка Моргунова-Хрущ провела зустріч з керівництвом та клієнтами юридичної консалтингової кампанії міста Одеси.

Як зазначила посадовець, одноразове добровільне декларування – це соціальна відповідальність кожного громадянина. Ця процедура вимагає дій платника податків щодо подачі спеціальної податкової декларації.

Декларуванню підлягають активи, які належать фізичній особі на праві власності, які розміщені на території України та/або за її межами, але не всі з них, а лише:

- одержані (набуті) фізичною особою протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України;

- активи, які фізична особа не задекларувала в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Під час заходу Анжеліка Моргунова-Хрущ надала відповіді на запитання, що цікавили учасників зустрічі в частині, зокрема, переліку активів, що підлягають декларуванню, ставок збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, юридичних наслідків  неподання  одноразової (спеціальної) декларації тощо.

За результатами зустрічі, учасники висловили бажання та готовність долучитися до заходів з інформування громадян (в тому числі клієнтів кампанії) в частині декларування ними своїх активів.

Нагадуємо, що з інформаційними матеріалами щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування активів, громадяни можуть ознайомитися в банері «Одноразове добровільне декларування» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/.