Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З початку року платниками Одещини сплачено понад 262 млн грн податку на нерухомість

, опубліковано 08 липня 2021 о 08:43

Протягом січня – червня 2021 року платники регіону сплатили до бюджетів місцевих громад 262,1 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року сплата збільшилась на 111,3 млн гривень.

При цьому, суб’єктами господарювання – юридичними особами сплачено 229,4 млн грн, фізичними особами - громадянами – 32,8 млн грн цього податку.

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що податок на житлову нерухомість сплачують фізичні особи - власники житлової нерухомості, якщо площа житла, що перебуває в їх власності перевищує встановлений ліміт:

- для квартир - 60 кв. м; 

- для приватних будинків - 120 кв. м.

Зазначені пільги не застосовуються до:

 - об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої відповідно до ПКУ;

 -  об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Звертаємо увагу платників податків, що за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв. метрів (для квартири) та/або 500 кв. метрів (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до підпунктів «а» – «г» п.п. 266.7.1 п. 266.7 ст. 266 Кодексу, збільшується на 25 000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Слід зазначити, що в 2021 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується фізичним особам – власникам об’єктів нерухомості (будинків, квартир тощо) за ставками, які діяли у 2020 році.

Ставки податку встановлюються рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості.

Розмір ставок не може перевищувати 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 кв.м.

Оскільки мінімальна заробітна плата станом на 01.01.2020 року становила 4 723,00 грн – граничний розмір ставок, передбачений для розрахунку податку на нерухоме майно в 2021 році не повинен перевищувати 70,85 грн. за 1 кв.м.

Податок за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Нагадуємо, що реквізити рахунків для сплати податків, зборів, платежів можна переглянути на субсайті Головного управління ДПС в Одеській області в розділі «Бюджетні рахунки» за посиланням: https://od.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.