Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Керівник податкової служби Одещини та голова Бородінської селищної ТГ обговорили питання взаємодії

, опубліковано 06 липня 2021 о 18:18

Під час зустрічі начальник Головного управління ДПС в Одеській області Юлія Шадевська та голова Бородінської селищної територіальної громади Іван Кюссе обговорили заходи із залучення резервів наповнення місцевого бюджету громади.

«Одним із основних джерел формування дохідної частини місцевих бюджетів залишається плата за землю. Адмініструванню саме цього податку, податкова служба регіону приділяє особливу увагу», - наголосила Юлія Шадевська.

 Іван Кюссе окреслив проблемні питання зі справляння плати за землю та здійснення контролю за дотриманням земельного законодавства, яке делеговано виконавчим органам сільських, селищних, міських рад.

Як зазначила керівник податкової регіону, земельні відносини та справляння плати за землю в Україні регулюються Конституцією України, Земельним Кодексом України, Податковим кодексом України, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

При цьому,  згідно статті 206 Земельного Кодексу України використання землі в Україні є платним.

Відповідно до норм Податкового кодексу України, плата за землю -  обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Під час зустрічі, Юлія Шадевська наголосила, що сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом – це конституційний обов’язок кожного платника податків. А використання земельних ділянок без належного оформлення прав це порушенням норм земельного законодавства.

З метою дотримання вимог земельного та податкового законодавства юридичним особам, які не оформили відповідно до законодавства право власності або користування землею, необхідно звернутися до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для оформлення та реєстрації відповідних прав на такі земельні ділянки.

«Головне управління ДПС в Одеській області й надалі вживатиме заходи щодо залучення суб’єктів господарювання до декларування в повному обсязі площ та сум земельного податку», - підкреслила Юлія Шадевська на завершення зустрічі.