Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Одещині з роботодавцями говорили про дотримання гарантій при виплаті заробітної плати

, опубліковано 25 червня 2021 о 16:28

Днями відбувся семінар з питань дотримання гарантій з оплати праці та сприяння легальній зайнятості населення.

Захід організовано Одеським міським центром зайнятості за участі представників Пенсійного фонду України, Держпраці, Федерації роботодавців України.

Від податкової служби Одеської області у заході взяв участь заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Юрій Реут, який звернув увагу  на  порядок проведення планових, позапланових та фактичних перевірок з боку державних органів, які органи мають право проводити перевірки, які питання розглядають під час перевірок, як взаємодіють державні органи щодо надання інформації, дії роботодавців під час перевірки.

За його словами, під час проведення фактичної перевірки в частині дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), в тому числі тим, яким установлено випробування, перевіряється наявність належного оформлення трудових відносин, з'ясовуються питання щодо ведення обліку роботи, виконаної працівником, обліку витрат на оплату праці, відомості про оплату праці працівника.

Для з'ясування факту належного оформлення трудових відносин з працівником, який здійснює трудову діяльність, можуть використовуватися документи, що посвідчують особу, або інші документи, які дають змогу її ідентифікувати (посадове посвідчення, посвідчення водія, санітарна книжка тощо).

Суб’єкт господарювання, який вирішив оформити трудові відносини з першим із найманих працівників, набуває статусу працедавця й на нього повною мірою поширюються вимоги Кодексу законів про працю України.

Повідомлення подається органам податкової служби до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором. Таким чином, процедура оформлення трудових відносин складається з таких етапів:

-         оформлення розпорядження про прийняття на роботу;

-         оформлення трудового договору з працівником (у двох примірниках для кожної зі сторін);

-         повідомлення органів ДПС про прийняття працівника на роботу.

На завершені заходу податківець зазначив, що офіційне укладання трудових відносин, виплата належної заробітної плати, відповідно до чинного законодавства – це основа соціальної захищеності працівника, а для роботодавців це ще й відсутність штрафних санкцій.