Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова служба Одещини наголошує на погашенні суб’єктами господарювання регіону податкового боргу

, опубліковано 24 червня 2021 о 12:23

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що система місцевого самоврядування є важливим елементом функціонування демократичної держави.

В Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні» зазначено, що місцеві бюджети мають бути достатніми для забезпечення виконання органами місцевого самоврядування наданих їм законом повноважень та забезпечення населення послугами, не нижче рівня мінімальних соціальних потреб.

Для забезпечення виконання своїх функцій, створення належного життєвого середовища для населення територіальних громад органи місцевого самоврядування повинні мати у своєму розпорядженні достатні фінансові ресурси, основу яких складають кошти відповідних бюджетів. Джерелами доходів бюджетів органів місцевого самоврядування є місцеві податки і збори, а також закріплені у встановленому законом порядку загальнодержавні податки, збори та інші обов’язкові платежі.

Доходи місцевих бюджетів забезпечують проведення політики вирівнювання соціального та економічного розвитку територій окремих громад, а також комплексного розвитку регіону в цілому.

Таким чином, вся система фінансування підтримки та розвитку місцевої виробничої і соціальної інфраструктури, підготовки та перепідготовки робочої сили, комунально-побутового обслуговування населення, здійснення заходів по благоустрою, забезпечення санітарного та екологічно чистого навколишнього середовища та ряду інших заходів здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів.

У той же час, не всі платники податків регіону сумлінно виконують обов’язок сплати до місцевих бюджетів належних платежів у строки та в розмірах, встановлених законодавством.

Так, загальна сума податкового боргу до місцевих бюджетів Одеської області станом на 01.06.2021 склала 1,1 млрд грн,  з яких найбільші обсяги припадають на борги з податку на майно - 681,2 млн грн (64,4 відсотків). Крім цього, значними є розміри боргів з податку на доходи фізичних осіб – 133,7 млн грн (12,6 відсотків) та єдиного податку – 120,8 млн грн (11,4 відсотків).

Враховуючи викладене, з метою уникнення застосування фіскальних заходів стягнення податкових боргів, а також додаткового податкового навантаження в майбутньому, у вигляді необхідності сплачувати застосовані штрафні санкції та нараховані пені за несвоєчасну сплату належних платежів, Головне управління ДПС в Одеській області наголошує на погашенні суб’єктами господарювання регіону наявних податкових боргів, своєчасному та у повному обсязі виконанні своїх зобов’язань щодо сплати податків, зборів, платежів, зокрема, до місцевих бюджетів.

Нагадуємо, що за несвоєчасні розрахунки з бюджетами по сплаті зобов’язань із податків, зборів, платежів, які згідно з нормами Податкового кодексу України визнаються податковим правопорушенням, передбачена фінансова відповідальність.