Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Одещині власники елітних авто сплатили майже 5 млн грн транспортного податку

, опубліковано 24 червня 2021 о 09:05

За 5 місяців 2021 року до місцевих бюджетів Одеського регіону власники елітних авто сплатили 4,8 млн грн транспортного податку, що  на 706,3 тис грн або на 17,2 відсотка більше ніж за аналогічний період минулого року.

Зокрема, власники автомобілів – юридичні особи сплатили 2,9 млн гривень. Це на 78,9 тис грн більше, ніж за січень – травень 2020 року. Фізичні особи сплатили 1,9 млн грн, що на 627,4 тис грн більше аналогічного періоду 2020 року.

Головне управління ДПС в  Одеській області нагадує, що у 2021 році підлягають оподаткуванню транспортним податком легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5-ти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад  375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (в 2021 році — 2 250 000 грн). Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

Відповідно до п. 267.4 ст. 267 розділу ХІІ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування відповідно до п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 Кодексу.

Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів оподаткування фізосіб здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку. Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату податку (далі — ППР) та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку за місцем його реєстрації  до 1 липня базового податкового (звітного) періоду (року). Щодо об'єктів оподаткування, придбаних протягом року, податок сплачується фізособою, починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт. Контролюючий орган надсилає ППР новому власнику після отримання інформації про перехід права власності. Нарахування податку та надсилання (вручення) ППР фізособам — нерезидентам здійснюють за місцем реєстрації об'єктів оподаткування, що перебувають у власності таких нерезидентів.

У разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який є об'єктом оподаткування, транспортний податок за нього не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем, якщо такий факт підтверджується відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом.

Відповідно до п.п. 267.7.1 п. 267.7 ст. 267 розділу ХІІ Кодексу податок сплачується за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

Транспортний податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Згідно п.п. 267.6.10 п. 267.6 ст. 267 Кодексу фізичні особи - платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою ( місцем реєстрації ) для проведення звірки даних щодо :

а) об’єктів оподаткування,що перебувають у власності платника податку;

б)розміру ставки податку;

в) нарахованої суми податку.