Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За 5 місяців 2021 року єдинники Одеської області сплатили понад 1 млрд грн єдиного податку

, опубліковано 17 червня 2021 о 13:30

У січні – травні 2021 року суб’єкти господарювання Одещини, які обрали спрощену систему оподаткування, сплатили до місцевих бюджетів 1,1 млрд грн єдиного податку. У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року сплата зросла на 139 млн грн або на 13,9 відсотка. Про це повідомила начальник Головного управління ДПС в Одеській області Юлія Шадевська.

Зокрема, фізичні особи – підприємці сплатили 831,8 млн гривень. Юридичні особи ІІІ групи з початку року спрямували понад 190 млн грн, а спрощенці ІV групи – 114,9 млн гривень.

Очільниця Головного управління ДПС в Одеській області нагадує, що ставки єдиного податку для платників І та ІІ групи встановлюються місцевими радами залежно від виду господарської діяльності.

Так, по м.Одеса, рішенням Одеської міської ради від 23.11.2011р. №1624-VІ (зі змінами внесеними рішенням Одеської міської ради від 08.02.2017 р. № 1599-VII) встановлено наступні ставки єдиного податку:

для І групи платників єдиного податку:

- 10 % розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2021 року на усі види діяльності, які дозволені для першої групи платників єдиного податку (227 грн);

- 2 % розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2021 року для інвалідів 1 та 2 групи, учасників війни, учасників бойових дій, які здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках (45 грн).

для ІІ групи платників єдиного податку:

- 10 % розміру мінімальної заробітної плати на усі види діяльності, які дозволені для другої групи платників єдиного податку (600 грн).

Ставка єдиного податку для платників ІІІ групи встановлюється у розмірі:

- 3% доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з Податковим кодексом України (далі – Кодекс);

- 5% доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, ставка єдиного податку встановлюється у розмірі 5% доходу.

Відсоткова ставка єдиного податку для платників ІІІ групи – юридичних осіб встановлюється у розмірі:

- 3% доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з Кодексом;

- 5% доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Ставки єдиного податку для платників третьої групи (юридичні особи) встановлюються у подвійному розмірі ставок, визначених п. 293.3 ст. 293 Кодексу:

- до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у п.п. 3 п. 291.4 ст. 291 Кодексу;

- до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главі 1 розд. XIV Кодексу;

- до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Для платників єдиного податку ІV групи розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та становить (у відсотках бази оподаткування):

для ріллі, сіножатей і пасовищ (крім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, а також сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту) – 0,95;

для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, – 0,57;

для багаторічних насаджень (крім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях) – 0,57;

для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, – 0,19;

для земель водного фонду – 2,43;

для сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту, – 6,33.

Перелік гірських зон та поліських територій визначається Кабінетом Міністрів України.