Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Здійснюєте незалежну професійну діяльність - станьте на облік в контролюючому органі

, опубліковано 16 червня 2021 о 09:57

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що відповідно до п. 5 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) є особи які провадять незалежну професійну діяльність.

Згідно з п. 2 розд. ІІІ Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 1162), платники єдиного внеску, зазначені в п. 5 частини першої ст. 4 Закону № 2464, подають заяву про взяття на облік платника єдиного внеску за формою № 1-ЄСВ (додаток 1 до Порядку № 1162) протягом 10 календарних днів після державної реєстрації незалежної професійної діяльності у відповідному уповноваженому органі та отримання документа, що підтверджує право фізичної особи на ведення незалежної професійної діяльності.

Якщо контролюючими органами при здійсненні своїх функцій за результатами перевірок та звірок, або на підставі інформації від третіх осіб, або на підставі даних інших державних органів чи відповідних державних реєстрів встановлено, що фізична особа, зареєстрована як особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, але не перебуває на обліку, то такий орган повідомляє таку особу про необхідність подання заяви за формою 1-ЄСВ (додаток 1 до Порядку № 1162) для взяття її на облік як платника єдиного внеску. Така фізична особа обліковується в реєстрі страхувальників як особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, з ознакою «платник не подав заяви для взяття на облік».

У разі ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік платником єдиного внеску, до фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, контролюючим органом застосовуються штрафні санкції за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску; за несвоєчасне нарахування платником єдиного внеску; несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності про нарахування єдиного внеску, передбачені пп. 2, 3, та 7 частини одинадцятої ст. 25 Закону № 2464.

Відповідно до ст. 165 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х із змінами та доповненнями (далі – КУпАП) за порушення порядку нарахування єдиного внеску, неподання, несвоєчасне подання звітності щодо єдиного внеску на особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, накладається штраф від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне із правопорушень, зазначених у частині першій ст. 165 прим. 1 КУпАП, – тягнуть за собою накладення штрафу на особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від сорока до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.