Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 1 млрд грн земельного податку та орендної плати сплачено платниками Одещини

, опубліковано 16 червня 2021 о 13:00

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що  за січень - травень 2021 року платники Одеського регіону до місцевих бюджетів сплатили 1,1 млрд грн земельного податку та орендної плати. Це на 309,7 млн грн більше ніж за аналогічним період минулого року.

Із загальної суми, юридичними особами - власниками та орендарями земельних ділянок сплачено понад 1 млрд грн, а фізичними особами – 73,7 млн грн цього податку. У порівнянні з січнем – травнем 2020 року сплата збільшилась на 278,3 млн грн та 31,2 млн грн відповідно.

Нагадуємо, що відповідно до п. п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку (далі – податок) або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Відповідно до п. 36. 1 ст. 36 Кодексу податковим обов’язком є обов’язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені, зокрема, Кодексом.

Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3% від їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування – не більше 1% від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3% та не більше 1% від їх нормативної грошової оцінки, а для лісових земель – не більше 0,1% від їх нормативної грошової оцінки.

Ставка земельного податку встановлюється у розмірі не більше 12% від їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності).

Ставка податку за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів або в межах населених пунктів, встановлюється у розмірі не більше 5% від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області, а для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3% та не більше 5% від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області, а для лісових земель – не більше 0,1% від нормативної грошової оцінки площі ріллі по області.

При цьому плата за землю за земельні ділянки, надані гірничодобувним підприємствам для видобування корисних копалин та розробки родовищ корисних копалин, справляється у розмірі 25% податку, обчисленого відповідно до ст.ст. 274 і 277 Кодексу.

Слід зазначити, що інформація про розмір та дату встановлення на відповідних територіях ставок місцевих податків та/або зборів, а також про встановлені на відповідних територіях податкові пільги (у розрізі областей) розміщена на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням:

Головна/Законодавство/Податки, збори, платежі/Ставки місцевих податків та зборів.