Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ

, опубліковано 03 червня 2021 о 08:30

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що пунктом 51 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі – Кодекс) визначено, що з 01 січня 2017 року до 01 січня 2022 року платники – сільськогосподарські товаровиробники, внесені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації відповідно до Закону України від 24 червня 2004 року № 1877-IV «Про державну підтримку сільського господарства України» із змінами і доповненнями
(далі – Закон № 1877), у порядку та строки, встановлені Кодексом, подають податкову декларацію з ПДВ з додатком, у якому зазначають обсяг податкових зобов’язань з ПДВ з постачання товарів/послуг за результатами діяльності за операціями, визначеними п. 16 прим. 1.3 ст. 16 прим. 1 Закону № 1877, розрахований за даними податкових накладних за відповідний звітний податковий період, зареєстрованих у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), а також розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів (місяців).

Форма додатка затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, може встановити додаткові вимоги до відображення даних щодо окремих видів діяльності, визначених п. 16 прим. 1.3 ст. 16 прим. 1 Закону № 1877.

Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289 (далі – Порядок № 21).

Відповідно до п.п. 8 п. 10 розд. ІІІ Порядку № 21 додатком до декларації є розрахунок податкових зобов’язань за операціями, визначеними в ст. 16 прим. 1 Закону № 1877, та питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг (ДС8) (додаток 8) (далі – додаток 8), який додається до декларації, в якій у полі «Сільськогосподарський товаровиробник, внесений або який претендує на внесення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації» наявна позначка «1» (у разі подання декларації платником податку - сільськогосподарським товаровиробником, який внесений до Реєстру отримувачів бюджетної дотації відповідно до Закону № 1877) або «2» (у разі подання декларації платником податку - сільськогосподарським товаровиробником, який претендує на внесення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації відповідно до Закону № 1877) (п. 12 розд. ІІІ Порядку № 21).

Додаток 8 складається із двох таблиць для заповнення яких використовуютьcя дані податкової звітності з ПДВ та дані бухгалтерського обліку.
     У таблиці 1 додатка 8 зазначається обсяг податкових зобов’язань з ПДВ з постачання товарів/послуг за результатами діяльності за операціями, визначеними п. 16 прим. 1.3 ст. 16 прим. 1 Закону № 1877, розрахований за даними податкових накладних за відповідний звітний (податковий) період, зареєстрованих у ЄРПН.

У рядку 1 таблиці 1 відображається обсяг операцій з постачання товарів/послуг за результатами діяльності за операціями, визначеними п. 16 прим. 1.3 ст. 16 прим. 1 Закону № 1877 (без ПДВ).

У рядку 2 таблиці 1 – сума ПДВ, нарахована за операціями, визначеними п. 16 прим. 1.3 ст. 16 прим. 1 Закону № 1877, відповідно до обсягу постачання товарів/послуг, зазначеного в рядку 1 таблиці 1.

Таблиця 2 «Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів» додатка 8 заповнюється з урахуванням наступного:

- при визначенні розрахункового періоду враховуються дванадцять попередніх послідовних звітних (податкових) періодів сукупно. Для новоствореного платника податку – послідовно попередні та поточний звітні (податкові) періоди, при цьому рядок «Усього» такими платниками не заповнюється;

- при визначенні обсягів постачання (без ПДВ) (графи 3 – 6) не враховуються обсяги постачання основних засобів, що перебували у складі основних засобів платника не менше 12 послідовних звітних(податкових) періодів сукупно, якщо таке постачання не було постійним і не становило окремої підприємницької діяльності;

- для обрахунку питомої ваги (%) за графами 3, 4, 5 використовуються відповідно дані граф усього х100/усього графа 6.

Для розрахунку питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг новоствореними платниками у таблиці 2 додатка 8 передбачено окремий рядок – «ПВН».