Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Якою датою в інтегрованій картки платника відображається інформація про сплату суми податків, зборів та єдиного внеску, у разі невірно заповнених реквізитів розрахункового документа або помилки в коді ЄДРПОУ (РНОКПП)?

, опубліковано 01 червня 2021 о 10:09

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що відповідно до абзацу сьомого п. 2 розд. І Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12.01.2021 № 5 (далі – Порядок № 5) інтегрована картка платника (далі – ІКП) – це форма оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – платежі), що ведеться за кожним видом платежу.

За кожним видом платежу відкриваються ІКП зі спеціальним кодом «Платежі до з’ясування» за формою, що відповідає формі ІКП, за якою ведеться облік платежу згідно з кодами класифікації доходів бюджету/технологічними кодами класифікації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) (абзац дванадцятий п. 2 підрозд. 1 розд. ІІ Порядку № 5).

Згідно з п. 1 підрозд. 2 розд. ІІІ Порядку № 5 після розміщення на відповідному сервері для завантаження відомостей Казначейства про надходження сум податків, зборів, платежів та єдиного внеску у вигляді технологічних файлів @B та @E інформаційною системою ДПС забезпечується автоматична обробка таких файлів та виконується розподіл записів за критеріями:

рознесені платежі;

нерознесені платежі;

виключені з обробки платежі.

Пунктом 3 підрозд. 2 розд. ІІІ Порядку № 5 встановлено, що нерознесені платежі щоденно відпрацьовуються підрозділом, що здійснює облік платежів.

При цьому виконуються такі процедури:

якщо платнику не відкрито ІКП, працівник підрозділу, що здійснює облік платежів, відкриває ІКП за відповідним платежем та обробляє запис розрахункового документа, що автоматично не був рознесений інформаційною системою;

якщо платника податків з податковим номером не знайдено серед платників податків, що перебувають на обліку в податковому органі, сума розрахункового документа розноситься до ІКП зі спеціальним кодом «Платежі до з’ясування»;

якщо платником податків безпосередньо не здійснено сплату платежів, крім випадків, передбачених податковим законодавством, – податковим агентом, або представником платника податку, то сума розрахункового документа розноситься до ІКП зі спеціальним кодом «Платежі до з’ясування».

Суми в ІКП зі спеціальним кодом «Платежі до з’ясування» відпрацьовуються підрозділом, що здійснює облік платежів, щоденно.

У разі з’ясування призначення платежу в звітному місяці, в якому здійснена сплата платником, підрозділ, що здійснює облік платежів, проводить засобами інформаційної системи перерознесення відповідних сум з ІКП зі спеціальним кодом «Платежі до з’ясування» до ІКП платника.

У разі з’ясування призначення платежу в місяці, наступного за звітним, підрозділ, що здійснює облік платежів, проводить перерознесення поточною датою відповідних сум з ІКП зі спеціальним кодом «Платежі до з’ясування» до ІКП платника, використовуючи операції, призначені для ідентифікації сум платежів.

Враховуючи вищезазначене, якщо сума розрахункового документа була рознесена до ІКП зі спеціальним кодом «Платежі до з’ясування», у разі невірно заповнених реквізитів розрахункового документа або помилки в коді ЄДРПОУ (РНОКПП), то після з’ясування органом ДПС призначення платежу, в ІКП відображється інформація про сплату суми податків, зборів та єдиного внеску:

датою зарахування цієї суми на рахунок, відкритий в органі Державної казначейської служби України, якщо таке з’ясування відбулося в місяця, в якому здійснена сплата платником;

поточною датою, якщо таке з’ясування відбулося після закінчення місяця, в якому була здійснена сплата платником.