Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання застосування РРО та ПРРО: податківці Одещини провели семінар для платників податків

, опубліковано 27 травня 2021 о 10:58

Відкриваючи семінар, заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Анатолій Бондаренко зазначив, що податковою службою регіону триває робота, направлена на доведення до платників податків норм податкового законодавства. Одним із нагальних питань, яке потребує більш детального роз’яснення, є питання щодо застосування представниками бізнесу реєстраторів розрахункових операцій.

Про нюанси використання РРО та новації, які введені у 2021 році проінформувала фахівець відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області Ірина Васильченко, яка наголосила, що з 01 січня 2021 року РРО та/або ПРРО повинні застосовувати підприємці-платники єдиного податку другої - четвертої груп, які:

-         реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;

-         реалізують ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

-         реалізують лікарські засоби та вироби медичного призначення;

-         надають платні послуги у сфері охорони здоров’я;

Ірина Васильченко звернула увагу, що до 01 січня 2022 року відтерміновано обов’язок використовувати РРО та/або ПРРО фізичними особами - платниками єдиного податку другої – четвертої груп обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, за винятком вищеперерахованих видів діяльності (в 2021 році такий граничний розмір складає 1 млн 320 тис гривень).

Під час семінару платникам податків детально роз’яснені випадки, в яких випадках РРО та/або ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються відповідно до вимог статті 9 Закону України від 06.07.1995 року № 265/95-ВР «Про застосовування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265/95-ВР).

З питання щодо реєстрації та переваг використання ПРРО проінформували фахівці управління електронних сервісів Головного управління ДПС в Одеській області Євгенія Алімова та Тетяна Головко.

Так, перевагами застосування суб’єктами господарювання ПРРО є відсутність посередників, зокрема Центрів сервісного обслуговування, відсутність експертизи для комерційних ПРРО, пристосовність для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android, онлайн-реєстрація програмного РРО у контролюючому органі, виключно електронний документообіг з контролюючими органами, безкоштовність програмного рішення ДПС.

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також, на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 ПКУ.

З покроковою інструкцією щодо реєстрації ПРРО в сервісі Електронний кабінет можна ознайомитися, переглянувши відеоурок за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/6842.html.

Учасники заходу отримали відповіді на свої питання та висловили слова подяки податківцям за насичений та інформативний захід.

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що з інформацією стосовно новацій застосування РРО та/або ПРРО можна ознайомитися в банері «Програмні РРО» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Крім того, фахівцями Головного управлінням ДПС в Одеській області  проводяться сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

з питань новацій застосування РРО - щоп’ятниці (з 11.00 до 12.00) за номером телефону (048) 705-99-50.

з питань впровадження програмних РРО - щоденно (з 14.00 до 15.00) за номером телефону (0482) 300-286.