Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За користування надрами платники регіону сплатили 4,7 млн грн рентної плати

, опубліковано 25 травня 2021 о 10:00

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що протягом січня – квітня 2021 року платники Одеського регіону за користування надрами для видобування корисних копалин сплатили до бюджету 4,7 млн грн рентної плати, що на 610 тис грн або на 14,8 відс більше у порівнянні з відповідним періодом 2020 року.

Із загальної суми до державного бюджету надійшло 2,9 млн грн, а до місцевих бюджетів – 1,8 млн гривень.

Нагадуємо, що відповідно до угоди про розподіл продукції одна сторона – Україна доручає іншій стороні – інвестору на визначений строк проведення пошуку, розвідки та видобування корисних копалин на визначеній ділянці (ділянках) надр та ведення пов’язаних з угодою робіт, а інвестор зобов’язується виконати доручені роботи за свій рахунок і на свій ризик з наступною компенсацією витрат і отриманням плати (винагороди) у вигляді частини прибуткової продукції (частина перша ст. 4 Закону України «Про угоди про розподіл продукції»).

Під час виконання угоди про розподіл продукції інвестор (оператор) сплачує, зокрема, рентну плату за користування надрами для видобування корисних копалин.

Особливості справляння рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин під час виконання угоди про розподіл продукції передбачено ст. 338 розд. XVIII «Особливості оподаткування платників податків в умовах дії угоди про розподіл продукції» Податкового Кодексу України (далі – Кодекс).

Термін «інвестор» для цілей оподаткування відповідно до розд. XVIII «Особливості оподаткування платників податків в умовах дії угоди про розподіл продукції» Кодексу вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про угоди про розподіл продукції».

Порядок обчислення, ставки рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин, умови та порядок її сплати та подання звітності під час виконання угод про розподіл продукції визначаються такими угодами.

Ставки рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин не повинні бути меншими, ніж установлені розд. IX «Рентна плата» Кодексу на момент укладення угоди про розподіл продукції, з урахуванням ст. 340 Кодексу.

Крім того, звертаємо увагу, що  форма Податкової декларації з рентної плати затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 07.11.2016 № 927) із змінами. Невід’ємною частиною декларації є додатки. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування. Зокрема, розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (далі – розрахунок) здійснюється за формою Додатку 1 до декларації.

У Додатку 1 заповнюються всі рядки усіх розділів з урахуванням приміток та листа ДПС від 10.02.2021 № 3684/7/99-00-04-01-03-07.

У разі незаповнення рядка через відсутність значення – він прокреслюються (у разі подання в паперовому вигляді) або не заповнюється (у разі подання засобами електронного зв’язку). Вартісні показники розрахунку зазначаються у гривнях з копійками.

Окремий Додаток 1 складається платником для кожної категорії запасів корисної копалини, що визначають об’єкт оподаткування, з яких платником видобуто такі корисні копалини (назва та код категорії запасів корисної копалини, що видобуто, зазначаються згідно з Додатком 12 у рядку 4 Додатка 1), а також для кожного виду корисних копалин, назва яких зазначається платником у рядку 8.3 Додатка 1.

При цьому у разі видобування підземних вод окремий Додаток 1 складається платником для кожного виду (об’єму) тари, що використана під час здійснення операцій передпродажної підготовки, пов’язаних з пакуванням, фасуванням (бутелюванням).