Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Перелік витрат, які можна включити до податкової знижки

, опубліковано 14 травня 2021 о 09:00

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує про можливість повернення частини сплаченого із заробітної плати податку на доходи фізичних осіб, через реалізацію права на податкову знижку.

Податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат платника податку – резидента, у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу. Перелік товарів ( робіт, послуг) визначено нормами Податкового кодексу України.

Податкова знижка застосовується до  доходу одержаного за наслідками звітного року виключно у вигляді заробітної плати.

До переліку витрат, дозволених для включення до податкової знижки, належать:

-         сума коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення;

-         частина сплачених процентів за іпотечним житловим кредитом у порядку, встановленому статтею 175 ПКУ;

-          сума коштів або вартість майна перерахованих (переданих) у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, які відповідають умовам, встановленим пунктом 133.4 статті 133 ПКУ;

-          сплата страхових платежів за договорами довгострокового страхування життя та пенсійних внесків у рамках недержавного пенсійного забезпечення;

-          оплата допоміжних репродуктивних технологій;

-          оплата державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

-          сума коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу на альтернативні види палива;

-          сума коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи;

-          сплата коштів на будівництво (придбання) доступного житла.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яку громадяни мають право подати до кінця поточного року  - по 31 грудня 2021 року включно.

Детальніше, з актуальними питаннями-відповідями про податкову знижку за окремими видами витрат, можна ознайомитися за посиланням https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2021/aktualni-pitannya-vidpovidi-pro-podatkovu-znijku/.

Також інформуємо, що фахівці управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в  Одеській області продовжують проведення сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2020 року в частині реалізації права громадян на податкову знижку.

З графіком їх проведення у травні 2021 року можна ознайомитися за посиланням https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/466768.html.