Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кількість акцизних накладних при реалізації пального з власного акцизного складу до власного акцизного складу пересувного

, опубліковано 07 травня 2021 о 09:01

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що відповідно до п. 231.1 ст. 231 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс), платник податку при реалізації, зокрема, пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого, зокрема, пального та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Згідно з п. 231.3 ст. 231 Кодексу, особа, яка реалізує, зокрема, пальне, зобов’язана скласти акцизну накладну:

- в двох примірниках, – у разі реалізації, зокрема, пального з акцизного складу до акцизного складу пересувного;

- в одному примірнику, – у разі реалізації, зокрема, пального з акцизного складу пересувного будь-яким іншим особам - не платникам податку.

Особа, яка склала акцизну накладну в одному примірнику, зобов’язана зареєструвати таку акцизну накладну в ЄРАН.

Особа, яка склала акцизну накладну в двох примірниках, зобов’язана зареєструвати перший примірник такої акцизної накладної в ЄРАН, а другий примірник такої акцизної накладної в день її складання надіслати розпоряднику акцизного складу - отримувачу, зокрема, пального.

Розпорядник акцизного складу/розпорядник акцизного складу пересувного - отримувач, зокрема, пального зобов’язаний зареєструвати другий примірник такої акцизної накладної в ЄРАН після реєстрації першого примірника такої акцизної накладної в ЄРАН та отримання, зокрема, пального на акцизний склад/акцизний склад пересувний.

Якщо платник податку одночасно є особою, яка реалізує та отримує, зокрема, пальне, складання та реєстрація акцизних накладних у двох примірниках здійснюються у встановленому п. 231.3 ст. 231 Кодексу порядку для складання та реєстрації акцизних накладних у двох примірниках.

Отже, у разі реалізації суб’єктом господарювання пального з власного акцизного складу на власний акцизний склад пересувний, ним складається акцизна накладна у двох примірниках. Такий суб’єкт господарювання повинен зареєструвати в ЄРАН окремо перший і другий примірник акцизної накладної.

Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового затверджений наказом Міністерства фінансів України від 27.11.2020 № 729 (далі – Порядок).

Особливості складання акцизної накладної форми «П та порядок її заповнення визначено в розд. ІІ Порядку.

Так, в акцизній накладній, яка складається у двох примірниках, у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» зазначається цифра «0».

У верхній правій частині акцизної накладної з кодом операції «0», у відповідних полях зазначається номер примірника із наявної кількості примірників такої накладної – цифри «1» або «2» (номер примірника) та «2» (кількість примірників).

При складанні другого примірника акцизної накладної у відповідному полі зазначається реєстраційний номер зареєстрованого в ЄРАН першого примірника такої акцизної накладної.

При реалізації суб’єктом господарювання пального з власного акцизного складу на власний акцизний склад пересувний, такий суб’єкт господарювання є одночасно і постачальником і отримувачем пального, тому у рядках «Особа, що реалізує пальне» та «Особа - отримувач пального» зазначаються його реквізити.

У рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне» – зазначається уніфікований номер акцизного складу в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового власного акцизного складу, з якого суб’єктом господарювання фізично відвантажене (відпущене) пальне.

У рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, на який фізично відвантажене (отримане) пальне» – зазначаються реквізити власного пересувного акцизного складу, на який фізично відвантажене пальне, зокрема: номер реєстрації транспортного засобу в уповноважених органах відповідної держави, двосимвольний код типу транспортного засобу (автомобільного, залізничного, повітряного, морського, річкового, трубопровідного), на який фізично відвантажене (отримане) пальне, та дані про місткість ємності (секцій), в яку (які) здійснено фізичне відвантаження (отримання) пального.

При подальшій реалізації такого пального суб’єкту господарювання - не платнику акцизного податку з власного акцизного складу пересувного на адресу місця зберігання
пального, яке не є акцизним складом, складається акцизна накладна в одному примірнику, яка реєструється в ЄРАН, в якій зазначається, зокрема:

– у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» – цифра «3» (реалізація пального суб’єкту господарювання - неплатнику);

– у полі «Умови оподаткування» – цифра «0»;

– у полі «Напрям використання» – напрям «0»;

– у полі «Примірник» – цифри «1» (номер примірника) та «1» (кількість примірників);

– у рядку «Особа, що реалізує пальне» – реквізити особи, що реалізує пальне;

– у рядку «Особа - отримувач пального» реквізити суб’єкта господарювання – отримувача пального.

У рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (отримане) пальне» – зазначаються реквізити акцизного складу пересувного, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне, а реквізити акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який фізично відвантажене (отримане) пальне, у відповідних рядках документа не зазначаються.

До рядка «Адреса місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, на якому суб’єкт господарювання - неплатник податку зберігає пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки» вносяться такі дані – код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку.

У клітинках акцизної накладної, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються, крім рядків у верхній лівій частині документа, в яких відповідно до форми такого документа може бути внесена цифра «0».