Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Акцизний склад з обігу пального необхідно зареєструвати

, опубліковано 19 квітня 2021 о 08:42

Головне управління ДПС в Одеській області інформує щодо питань реєстрації акцизних складів суб’єктами господарювання, що здійснюють виробництво, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізацію пального необхідно враховувати, що не кожен об’єкт господарювання платника податків, який здійснює діяльність в сфері обігу пального є акцизним складом, а тому такі платники набувають статусу розпорядника акцизного складу лише в окремих випадках.

Так, відповідно до абз. б пп. 14.1.6 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), акцизний склад – це приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального.

Відповідно до абз. 1 пп. 230.1.2 п. 230.1 ст. 230 ПКУ, платники податку - розпорядники акцизних складів зобов'язані зареєструвати:

 

а) усі розташовані на акцизних складах резервуари, введені в експлуатацію, витратоміри-лічильники та рівнеміри-лічильники у розрізі акцизних складів - в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі;

б) усі акцизні склади - в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

Тож, суб’єктом реєстрації акцизного складу з обігу пального може бути лише розпорядник акцизного складу, яким згідно з пп. 14.1.224 п. 14.1 ст. 14 ПКУ є суб'єкт господарювання – платник акцизного податку, який здійснює виробництво, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізацію пального на акцизному складі та має документи, що підтверджують право власності або користування приміщеннями та/або територією, що відносяться до акцизного складу.

Таким чином, реєстрації в якості акцизного складу підлягають лише ті об’єкти (приміщення, території) на яких здійснюється вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізація пального, тобто його фізичний обіг, а проводиться реєстрація акцизного складу виключно особою, що зареєстрована – платником акцизного податку, безпосередньо виконує вказані види діяльності на зазначених об’єктах та має право власності або користування ними.