Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Юлія Шадевська: із загальної суми сплачених податків і зборів – майже половина зараховуються до місцевих бюджетів

, опубліковано 06 квітня 2021 о 17:25

Про це під час селекторної наради, під головуванням голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького, зазначила начальник Головного управління ДПС в Одеській області Юлія Шадевська.

У заході взяли участь керівники структурних підрозділів Одеської обласної державної адміністрації, територіальних органів центральних органів виконавчої влади, а також посадові особи органів місцевого самоврядування (голови районних державних адміністрацій, територіальних громад та міст обласного значення) в режимі онлайн.

За словами Юлії Шадевської, основним бюджетоформуючим джерелом, за рахунок якого майже на 60 відсотків наповнюються місцеві бюджети, є податок на доходи фізичних осіб. Завдяки впровадженню ефективних механізмів адміністрування, протягом останніх трьох років, зберігається тенденція щодо збільшення сплати податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів.

Так, у 2020 році сплата податків до місцевих бюджетів, в порівнянні з 2019 роком, зросла на 6,5 відсотків або на 939,4 млн гривень.

«Попри позитивну динаміку сплати податку на доходи фізичних осіб, актуальним залишається питання збільшення розмірів заробітних плат (до рівня середньогалузевої) та недопущення виплати заробітних плат на рівні нижче законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати. Так, збільшення заробітної плати, до рівня середньогалузевої дозволить додатково мобілізувати близько 38 млн гривень податку на доходи фізичних осіб щомісячно, або 456 млн гривень за рік», - підкреслила Юлія Шадевська.

Очільниця податкової служби області звернула увагу керівників територіальних громад на необхідність проведення на місцях роз’яснювальної роботи з суб’єктами господарювання щодо сплати податків та зборів.

При цьому, особливу увагу слід приділити суб’єктам господарювання, які здійснюють господарську діяльність на території громади та не виконують обов’язок щодо сплати податку на доходи фізичних осіб, орендують у громадян земельні частки (паї) з визначенням загальної площі орендованої землі та розміру орендної плати, а також громадянам, які надавали протягом 2020 року власне нерухоме майно в оренду фізичним особам.

Юлія Шадевська також зазначила, що Головне управління ДПС в Одеській області відкрите для підтримки ініціатив територіальних громад щодо наповнення місцевих бюджетів.