Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наповнення місцевих бюджетів – це спільне завдання податківців та новоутворених територіальних громад

, опубліковано 23 лютого 2021 о 10:07

Про це, під час зустрічі з головами територіальних громад та платниками податків Ізмаїльського району, зазначив заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Анатолій Бондаренко. 

Учасники, під час зустрічі, обговорили питання щодо пошуку додаткових ресурсів наповнення місцевих бюджетів, вжиття заходів щодо детінізації відносин у сфері зайнятості населення, забезпечення погашення заборгованості з податків, декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2020 року та новацій у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Так, зокрема, фахівці Головного управління ДПС в Одеській області поінформували про нововведення, передбачені Законом України від 01 грудня 2020 року № 1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій».

Також, учасниками напрацьовані спільні заходи по відпрацюванню суб’єктів господарювання, які реалізують товари підакцизної групи ( в тому числі палива)  без отримання відповідних ліцензій та без проведення операцій через реєстратори розрахункових операцій.

Детально, податківці зупинилися на заходах в рамках проведення операції «Урожай», а саме залучення до декларування та оподаткування доходів «одноосібників» -  громадян, які є власниками земельних ділянок площею понад 2 га та власними силами обробляють ці ділянки.

Голови територіальних громад висловили бажання долучитися до інформаційно-роз’яснювальної кампанії як в рамках операції «Урожай» так і  декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2020 року, яка триватиме до 01 травня 2021 року (включно).

Нагадуємо, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС (tax.gov.ua) в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна, не відвідуючи податкової, заповнити декларацію про майновий стан і доходи та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

Право на податкову знижку громадяни можуть реалізувати до 31 грудня 2021 року.     

Представники податкової служби регіону нагадали платникам єдиного внеску, що менш ніж за тиждень спливає термін подання фізичними особами - підприємцями (крім фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особами, які провадять незалежну професійну діяльність і не отримували дохід від цієї діяльності у період з 01.01.2017 до 01.12.2020 заяви до податкового органу про списання суми недоїмки, штрафних санкцій та пені.

Такою можливістю зазначені платники податків можуть скористатись до 01 березня 2021 року.

Для цього необхідно виконати наступні умови:

- подати заяву державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;

- особами, які провадять незалежну професійну діяльність, подати до податкового органу за основним місцем обліку заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску;

- подати заяву у довільній формі щодо списання нарахованого єдиного внеску за період з 01.01.2017 до 01.12.2020;

- подати до податкового органу за місцем реєстрації звітність відповідно до вимог частини 2 статті 6 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» за період з 01.01.2017 по грудень 2020 року включно (зазначена звітність подається платником виключно у випадку, якщо вона не була подана раніше).

На завершення зустрічі, податківці, голови територіальних громад, представники органів місцевого та платники податків наголосили на необхідності продовження співпраці, що дасть можливість вирішення проблемних питань та важливості проведення таких заходів задля наповнення місцевих бюджетів.