Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Резерви наповнення місцевих бюджетів: тема зустрічі податківців з територіальними громадами та бізнес-спільнотою Болградського району

, опубліковано 18 лютого 2021 о 14:29

Питання щодо стану формування дохідної частини бюджетів територіальних громад та пошуку резервів їх наповнення, обговорили учасники зустрічі, яка відбулася у м. Болград.

У заході взяли участь заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Анатолій Бондаренко, представники Болградської районної державної адміністрації, районної ради, органів місцевого самоврядування, територіальних громад та платники податків району.

«Покращення ефективності адміністрування місцевих податків і зборів та налагодження ефективної співпраці між податковою службою та органами влади на місцях – це ті складові, реалізація яких, забезпечить громади додатковими фінансовими ресурсами, дасть поштовх для їх соціального та економічного розвитку»,- зазначив Анатолій Бондаренко.    

Так, під час зустрічі, фахівці Головного управління ДПС в Одеській області детально зупинилися на питаннях сплати до місцевих бюджетів майнових податків, а саме встановлення органами місцевої влади ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та земельного податку, необхідності оформлення та введення громадянами в експлуатацію житлових та нежитлових будівель, оформлення земельних ділянок власниками та реєстрації в Державному земельному кадастрі, використання земельних ділянок (за межами  населених пунктів) без договорів оренди, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, своєчасного надання органами місцевого самоврядування до податкового органу інформації по укладеним договорам оренди земельних ділянок державної та комунальної власності тощо.

Незважаючи на позитивну динаміку сплати податку на доходи фізичних осіб по Болградському району, податківці акцентували на необхідності розширення податкової бази шляхом активізації спільної роботи по забезпеченню офіційного оформлення найманих працівників, залученню заробітних плат до оподаткування, роботі з роботодавцями, які виплачують заробітну плату в розмірі, нижчому за мінімальний, або ж мають заборгованість із виплати заробітної плати, а також сплаті податку при отриманні доходів у вигляді орендної плати за земельні паї.

Джерелом додаткового надходження податку на доходи фізичних осіб є також залучення до оподаткування громадян, які самостійно обробляють земельні ділянки (паї), отримують дохід від реалізації сільськогосподарської продукції. Такі громадяни повинні в термін до 30 квітня 2021 року (включно) подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити до 01 серпня 2021 року податок на доходи фізичних осіб і військовий збір.

Анатолій Бондаренко наголосив, що подання декларації про майновий стан і доходи – це конституційний обов’язок кожного громадянина, а сплачені податки з отриманих доходів дають можливість своєчасно фінансувати програми соціального спрямування. З випадками, при яких у платників податків виникає обов’язок щодо подання декларації можна ознайомитися в банері «Деклараційна кампанія 2021» за посиланням https://od.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2021/.

Жваву дискусію викликали й питання, пов’язані зі сплатою акцизного податку, у тому числі при реалізації пального автозаправними станціями на території Болградського району.

Також, детально роз’яснено новації стосовно змін, які запроваджуються Законами України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та від 20 вересня 2019 року № 129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг», позитивних нововведень у зв’язку із застосуванням програмних реєстраторів розрахункових операцій. Більш детально з інформацією стосовно застосування РРО та ПРРО можна ознайомитися в банері «Програмні РРО» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Не залишилося без уваги питання щодо механізмів врегулювання податкового боргу (у тому числі списання сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів та пені). 

Представники податкової служби Одещини поінформували про новації податкового законодавства та надали відповіді на питання представників територіальних громад, органів місцевого самоврядування та платників податків, а також запропонували залучатися до електронних сервісів ДПС та інформаційних ресурсів податкової служби.

На завершення, учасники зустрічі наголосили, що проведення таких заходів є вкрай важливо, актуально та необхідно задля спільної мети та налагодження тісної співпраці в питаннях наповнення місцевих бюджетів.