Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Одещини зустрілися з головами територіальних громад та платниками податків Березівського району

, опубліковано 04 лютого 2021 о 17:17

Зустріч у форматі «круглого столу» відбулася в Березівській районній державній адміністрації. У заході взяли участь заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Анатолій Бондаренко, голова Березівської районної державної адміністрації Юрій Головін, Березівський міський голова Валерій Григораш, голови територіальних громад та платники податків Березівського району, а також фахівці Головного управління ДПС в Одеській області.

Відкриваючи зустріч, Анатолій Бондаренко зазначив, що Головне управління ДПС в Одеській області відкрите до діалогу та спілкування з органами влади в питаннях наповнення бюджетів місцевих громад та вжиття спільних заходів із залучення додаткових резервів надходження місцевих податків і зборів.

Одним із напрямів спільної роботи податкової служби та територіальних громад у 2021 році має стати залучення мешканців територіальних громад до декларування доходів, отриманих протягом 2020 року, яка триватиме до 01 травня 2021 року (останній день – 30.04.2021 року). Адже сплачені податки з отриманих доходів – можливість своєчасного фінансування державних програм соціального спрямування.

Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні доходів не від податкових агентів, доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування, іноземних доходів та в інших передбачених Податковим кодексом України випадках. Крім того, оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (18 %) та військовим збором (1,5 %) підлягають доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі.

 Також, платникам детально роз’яснено питання стосовно застосування фізичними особами-підприємцями реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі - ПРРО) з 01 січня 2021 року.

У 2021 році РРО та/або ПРРО не застосовуються фізичними особами – підприємцями - платниками єдиного податку ІІ-ІV груп, обсяг доходу яких  протягом календарного року не перевищуватиме 220 розмірів мінімальної заробітної плати  (у 2021 році - 1 320 000 гривень) крім тих, які здійснюють:

-  реалізацію технічно складних  побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

-  реалізацію лікарських засобів,  виробів медичного призначення;

-  надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

-  реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Платники єдиного податку I групи РРО та/або ПРРО теж не застосовують.

Окремо, фахівці податкової служби зупинилися на нормах Закону України від 04.12.2020 № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон № 1072-ІХ) в частині процедур, передбачених при списанні сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів та пені. 

Так, зокрема, Законом № 1072-ІХ внесені зміни до Закону України від 08.07.2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» відповідно до яких встановлено новий період, протягом якого такі платники можуть звернутися за списанням (до 01 березня 2021 року).

На завершення зустрічі Анатолій Бондаренко зазначив, що від відповідального ставлення до вимог законодавства і своєчасного виконання конституційного обов’язку громадянами залежить економічний розвиток територіальних громад, їх фінансова безпека та рівень соціального захисту.