Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Одеській обласній державній адміністрації обговорили проблемні питання адміністрування місцевих податків і зборів

, опубліковано 02 лютого 2021 о 17:27

Сьогодні, 02 лютого 2021 року, в Одеській обласній державній адміністрації під головуванням очільника регіону Сергія Гриневецького відбулася селекторна нарада з головами районних державних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, районних рад та міськими головами міст обласного значення.

В ході наради, стосовно проблемних питань адміністрування місцевих податків і зборів з якого виступив заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Володимир Попов.

За його словами, для вирішення економічних та соціальних програм регіону у 2020 році платники податків області до місцевих бюджетів сплатили більш ніж 17 млрд гривень. Це на 527 млн грн більше ніж у 2019 році.

В структурі сплати місцевих бюджетів найбільшу питому вагу займає податок на доходи фізичних осіб – 10 млрд гривень.

Разом з тим, як зазначив Володимир Попов, з метою залучення резервів надходження до місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб, потребує активізації робота по залученню до декларування доходів  громадянам, які  мають у власності та/або оренді земельні ділянки понад 2 га та самостійно їх обробляють (одноосібники).

Для вирішення цього питання представникам органів місцевого самоврядування запропоновано провести на місцях заходи роз’яснювального характеру та надати до Головного управління ДПС в Одеській області інформацію про платників, які не уклали договори на оренду земельних ділянок (паїв) для подальшого їх залучення до деклараційної кампанії.

Також, в рамках співпраці між Головним управлінням ДПС в Одеській області та органами місцевого самоврядування (у тому числі об’єднаними територіальними громадами) Володимир Попов окреслив заходи із залучення резервів надходження податків та зборів до бюджетів місцевих громад, а саме: 

- провести інвентаризацію земельних ділянок та діючих договорів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, переданих об’єднаним територіальним громадам у власність;

-   переглянути нормативно-грошову оцінку земель;

- переглянути  пільги для окремих категорій, які призводять до втрат місцевих бюджетів або викривлення конкурентних умов для суб’єктів господарювання;

- при прийняті рішень про ставки з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, дотримуватися диференційованого підходу залежно від категорії нерухомого майна (на сьогодні більшість місцевих рад утримуються від запровадження максимальних ставок.

Учасників також проінформовано про інформаційні ресурси податкової служби, зокрема, сторінку ДПС України у соціальній мережі Facebook (fb.com/TaxUkraine) на якій розміщуються інформаційні матеріали з питань застосування податкового законодавства та напрямів діяльності органів податкової служби, а також детально роз’яснено питання щодо нових бюджетних рахунків, які введені в дію з 01.01.2021 року.