Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одеські роботодавці офіційно працевлаштували понад 201 тис працівників

, опубліковано 27 січня 2021 о 10:24

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що протягом 2020 року до податкової служби регіону 61,4 тис суб’єктів господарювання надали 111 тис повідомлень про прийняття понад 201 тис працівників на роботу.

Нагадаємо, що 02.02.2020 року набрав чинності Закон України від 12.12.2019 року № 378-ІХ «Про внесення змін до Кодексу законів про працю в Україні» яким внесені зміни до статті 265 КЗпП, відповідно до якої, роботодавці несуть відповідальність в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску та податків.

Звертаємо увагу, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору та повідомлення про такий прийом до податкового органу.

Порядок подання повідомлення в податкову службу про прийняття працівника на роботу затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 413.

Таке повідомлення подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою підприємцем до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до початку роботи новоприйнятого працівника.

Подати повідомлення можна одним із таких способів:

- засобами електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.

У трудовому договорі в обов’язковому порядку необхідно передбачити форму оплати праці, врахувавши при цьому, що заробітна плата не може бути меншою ніж мінімально встановлений розмір (з 01.01.2021 року – 6000 гривень).

В 2021 році питання виведення заробітних плат з «тіні» визначено Головним управлінням ДПС в Одеській області як одне із пріоритетних, адже оформлюючи працівників на роботу офіційно, шляхом укладення трудового договору, роботодавці забезпечують не тільки сплату податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а й соціальний захист найманих працівників, реалізацію їх права на гарантоване державою пенсійне та соціальне забезпечення.