Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В податковій службі Одещини відбувся онлайн-семінар для фізичних осіб-підприємців

, опубліковано 18 січня 2021 о 13:37

Відкриваючи семінар, заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Володимир Попов зазначив, що одним із пріоритетних напрямів роботи Державної податкової служби є сприяння розвитку конструктивного діалогу з платниками податків.

Податкова служба Одеського регіону у своїй роботі налаштована на оперативне вирішення питань, які виникають у суб’єктів господарювання шляхом налагодження комунікації та взаємодії з представниками бізнесу та громадянами.

Перший цього року семінар був присвячений питанням застосування окремих норм податкового законодавства та упередження формування невірного тлумачення питань щодо нововведень, які почали діяти з 01 січня 2021 року.

З новаціями в частині ведення з 01 січня 2021 року фізичними особами – підприємцями обліку доходів і витрат проінформувала спеціаліст відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області Надія Мігун, яка зазначила що фізичні особи-підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність зобов’язані будуть вести облік доходів і витрат від такої діяльності за встановленою формою в паперовому або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет. Типова форма такого обліку та порядок його ведення визначається Міністерством фінансів України.

На сьогодні і до моменту затвердження нової форми залишається чинною діюча Книга обліку доходів і витрат.

Надія Мігун також повідомила, що Законом України від 14 липня 2020 року № 786-X «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» внесені зміни до п.296.1 ст.296 Податкового кодексу України, а саме:

-   фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, матимуть право вести облік у довільній формі як у паперовому так і в електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів;

-  фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, зможуть вести облік у довільній формі як у паперовому так і в електронному вигляді шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

З 01 січня 2021 року скасовано вимогу для платників єдиного податку щодо реєстрації Книги у податкових органах. При цьому, платникам не потрібно подавати будь-які заяви чи повідомлення до контролюючого органу щодо скасування реєстрації книг, які були зареєстровані у 2020 році.

Слід зазначити, що при веденні обліку у довільній формі платники єдиного податку вправі застосовувати будь-який спосіб обліку доходів: це можуть бути записи у будь-якому довільному реєстрі – паперовому зошиті, журналі, чи в електронній таблиці у форматі Excel. У тому числі платники зможуть продовжувати вести Книгу обліку доходів (для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість) та Книгу обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість) за діючими на сьогодні формами.

Надія Мігун  підкреслила, що зміни щодо форми ведення обліку доходів і витрат не скасовують обов'язку для всіх платників податків щодо ведення обліку доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів (документів на придбані товари) та їх належне зберігання, а для платників єдиного податку, які є платниками ПДВ, продовжуватимуть діяти всі вимоги Податкового кодексу щодо обліку ПДВ.

Також, платників податків проінформовано, зокрема, про зміни щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі - ПРРО) які відповідно до норм Закону України від 01.12.2020 року № 1017-ІХ  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» (далі – Закон №1017-ІХ) набули чинності.

Як зазначила фахівець відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області Ірина Васильченко, Законом №1017-ІХ (чинний з 10.12.2020 року), зокрема, скасовуються норми щодо застосування механізму «кешбек».

Так, Законом №1017-ІХ, до 01 січня 2022 року:

відтерміновується обов’язкове застосування РРО та/або ПРРО для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування (реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я; реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння);

подовжується застосування понижених розмірів фінансових санкцій за порушення суб’єктами господарювання окремих вимог закону щодо використання РРО/ПРРО під час проведення розрахункових операцій.

Крім того, Законом № 1017-ІХ передбачено незастосування РРО та/або ПРРО під час надання дистанційних послуг, розрахунки за які здійснюються виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів. 

Ірина Васильченко наголосила, що норми стосовно застосування РРО та/або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій не поширюється на мікробізнес, тобто не стосуються підприємців – платників єдиного податку І групи (з річним доходом до 1 млн. грн.). До І групи платників єдиного податку належать підприємці, які не використовують працю найманих осіб та здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню.  

Детальніше з роз’ясненнями щодо застосування РРО (ПРРО) можна ознайомитися в навчальному модулі ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/povidomlennya-rozyasnennya/447192.html.