Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звертаємо увагу! Порядок ведення обліку доходів і витрат фізичних осіб – підприємців з 01.01.2021 змінюється

, опубліковано 05 січня 2021 о 12:40

Головне управління ДПС в Одеській області звертає увагу, що з 01.01.2021 змінено порядок ведення обліку доходів і витрат самозайнятими особами, зокрема, відмінено обов’язкове ведення паперових Книг обліку доходу та витрат, Книг обліку доходів. відповідно до Закону України від 14.07.2020 року №786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців».

Так. змінами встановлено, що починаючи з 01 січня 2021 року залежно від обраної системи оподаткування самозайняті особи мають вести облік своїх доходів (витрат) у наступний спосіб:

фізичні особи – підприємці на загальній системі зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності.

фізичні особи – підприємці платникам єдиного податку першої і другої груп та платникам єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, надається право вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

фізичні особи – підприємці платникам єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, також надано право вести облік у довільній формі  шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Всі вище перелічені суб’єкти господарювання, відповідно до Податкового кодексу України, мають можливість вести облік доходів і витрат у паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі в Електронному кабінеті.