Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування ПДФО новорічних подарунків

, опубліковано 21 грудня 2020 о 10:19

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що відповідно до  ст. 165 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)  встановлено перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Так, відповідно до п.п. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165  ПКУ не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) - у частині, що не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Отже, до оподатковуваного доходу  платника податку не включається  вартість дарунків, яка у розрахунку на місяць не перевищує 25 відс. однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 01 січня звітного податкового року. У 2020 році ця сума складає 1180 гривень 75 копійок.  Якщо вартість дарунків перевищує цей розмір, то сума такого перевищення підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Звертаємо увагу, якщо новорічні подарунки планується дарувати у   2021 році (тобто, нарахування такого доходу відбудеться у 2021 році), то вартість неоподатковуваних подарунків обчислюватиметься відповідно до нового розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2021.