Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Одеському регіоні податківцями була проведена «гаряча лінія» щодо використання РРО та/або ПРРО

, опубліковано 10 грудня 2020 о 17:00

В Головному управлінні ДПС в Одеській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Зокрема, питання платників стосувалися використання реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО), в тому числі змін, внесених Законом України від 01.12.2020 року № 1017-ІХ, а саме лібералізації застосування РРО та/або ПРРО платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій.

Суб’єкти господарювання цікавилися наступними питаннями:

Як змінилися правила застосування РРО та/або ПРРО зі вступом у силу Закону № 1017-ІХ?

Законом України від 01.12.2020 року № 1017-ІХ  (далі – Закон № 1017-ІХ) внесені зміни до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування РРО та/або ПРРО платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій. 

Так, зокрема, Законом № 1017-ІХ:

- скасовуються норми щодо застосування механізму «кешбек»;

- відтерміновується до 01 січня 2022 року обов’язкове застосування РРО та/або ПРРО для ФОП, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування (з цього переліку виключено інтернет-торгівлю, роздрібну торгівлю вживаними товарами, діяльність ресторанів та кафе, туристичні агентства та операторів, готелів, реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), продаж автозапчастин);

- подовжується до 01 січня 2022 року застосування понижених розмірів фінансових санкцій за порушення суб’єктами господарювання окремих вимог закону щодо використання РРО/ПРРО під час проведення розрахункових операцій;

- передбачається незастосування РРО та/або ПРРО під час надання дистанційних послуг, розрахунки за які здійснюються виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів. 

Закон № 1017-ІХ чинний з 10 грудня 2020 року.

Які ФОП - платники єдиного податку повинні застосовувати РРО та/або ПРРО з наступного року ?

Законом №1017-ХІ відтерміновано до 01.01.2022 обов’язкове застосування РРО та/або ПРРО для фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку другої - четвертої груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів  мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

Сферами з істотними ризиками ухилення від оподаткування  з 01 січня 2021 року будуть:

-  реалізація технічно складних побутових товарів,що підлягають гарантійному ремонту;

-  реалізація лікарських засобів,виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров`я;

-  реалізація ювелірних  та побутових виробів з дорогоцінних металів,  дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Також,  Законом №1017-ХІ встановлено  новий ліміт для обов’язкового застосування РРО та/або ПРРО  підприємцями - платниками єдиного податку  у розмірі  220 мінімальних заробітних плат, який  діятиме з 01 січня 2021 року.

Чи повинні застосовувати РРО та/або ПРРО підприємці-єдинники І групи?

Норми щодо застосування РРО та/або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій не поширюється на мікробізнес, тобто не стосуються підприємців – платників єдиного податку І-ї групи (з річним доходом до 1 млн. грн.).

До І-ї групи платників єдиного податку належать підприємці, які не використовують працю найманих осіб та здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню.

Здійснювати реалізацію на ринку платник єдиного податку І-ї групи може з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків, у контейнерах, кіосках, палатках, тощо.

Який порядок та термін реєстрації програмного РРО?

Порядок застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій регулюється Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим наказом Мінфіну України від 23.06.2020 № 317.

Для реєстрації ПРРО складається Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО (J/F 1316602) (далі – реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО). Реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів подається до фіскального сервера засобами Електронного кабінету (портального рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (API)) або засобами телекомунікацій.

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструється шляхом присвоєння програмним забезпеченням фіскального сервера фіскального номера ПРРО із внесенням даних до Реєстру ПРРО.

Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у другій квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО.

Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.

Про результати обробки реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, суб’єкту господарювання надається або направляється інформація засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій:

- у день отримання реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО, надійшла не пізніше 16.00 робочого (операційного дня);

- не пізніше наступного робочого дня, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО надійшла після 16.00 робочого (операційного дня).

Роз`ясніть  поняття тип ПРРО операцій «Інтернет торгівля», «Стаціонарний», «Пересувний», «Каса самообслуговування» з метою заповнення заяви за формою № 1-ПРРО?

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також, на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316602), що подається у електронній формі через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

З  метою заповнення розділу 4 «Дані щодо ПРРО» заяви про реєстрацію програмних ПРРО за ф. № 1-ПРРО поняття тип програмного реєстратора розрахункових операцій:

- «Інтернет торгівля» означає, що такий ПРРО встановлений на конкретну господарську одиницю і використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній Заяві за ф. № 1-ПРРО, та при його застосуванні можливе залучення касира (інтернет-магазин (сайт));

- «Стаціонарний» означає, що такий ПРРО встановлений на конкретну господарську одиницю та використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній Заяві за ф. № 1-ПРРО;

- «Пересувний» означає, що такий ПРРО зареєстрований на конкретну господарську одиницю (наприклад автомобіль), але може використовуватися на всій території України.

- «Каса самообслуговування» означає, що такий ПРРО встановлений на конкретну господарську одиницю та використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній Заяві за ф. № 1-ПРРО, при цьому його застосування не передбачає залучення касира (наприклад платіжний термінал).

Довідкову інформацію  щодо запровадження  ПРРО   розміщено на офіційному вебпорталі ДПС у  банері «Програмні РРО»  за посиланням  https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Де можна ознайомитись з інформацією про встановлення програмних РРО?

З метою надання інформаційної підтримки суб’єктам господарювання, які мають намір використовувати/використовують ПРРО, на офіційному субсайті ДПС розміщена інформація щодо реєстрації та застосування програмних РРО.

Інструкції з встановлення та налаштування програмних РРО розміщено за посиланнями:
https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy-/ та
https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/fiskalniy-dodatok-prrosto/ 

Інструкції щодо заповнення реєстраційної форми та повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа розміщено за посиланням:
https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/instruktsii-schodo-zapovnennya-form/.