Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Право на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності

, опубліковано 13 листопада 2020 о 15:30

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати.

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати.

Перелік витрат, дозволених для включення до податкової знижки визначено  пунктом 166.3 статті 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Відповідно до підпункту 14.1.48 пункту 14.1 статті 14 ПКУ заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму.

Отже, фізична особа-підприємець, яка отримала дохід від підприємницької діяльності, не має права скористатись податковою знижкою щодо таких доходів.

Право на податкову знижку має фізична особа-підприємець, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

Для отримання податкової знижки платнику податку необхідно  заповнити і подати декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня року, що настає за звітним.

Тобто, у поточному році, кінцевий термін подання громадянами декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік для отримання  податкової знижки – 31 грудня 2020 року. Як правильно заповнити і подати річну податкову декларацію через сервіс «Електронний кабінет» пропонуємо переглянути тематичний відеоурок за посиланням https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/412315.html

Нагадуємо, що Законом України від 16.01.2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесені зміни до підпунктів 166.2.1 та 166.2.2 пункту 166.2 статті 166 ПКУ.

Відповідно до вказаних змін, уточнено перелік документів, які підтверджують витрати, що включаються до складу податкової знижки (платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, услуг) і строк оплати за такі товари (роботи услуги).

Також встановлено, що копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з декларацією про майновий стан і доходи, а оригінали цих документів підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ.