Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок справляння рентної плати за користування радіочастотним ресурсом

, опубліковано 12 листопада 2020 о 08:50

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує суб’єктам господарювання, які є платниками рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України щодо порядку справляння рентної плати за користування радіочастотним ресурсом (далі - Рентна плата) регламентується ст. 254 Розділу IX Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Радіочастотний ресурс - це частина радіочастотного спектра, придатна для передавання та приймання електромагнітної енергії радіоелектронними засобами, яку можливо використовувати на території України та за її межами відповідно до законів України та міжнародного права, а також на виділених для України частотно-орбітальних позиціях.

Платниками рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України є загальні користувачі радіочастотного ресурсу України, визначені законодавством про радіочастотний ресурс, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України в межах виділеної частини смуг радіочастот загального користування на підставі:

- ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України;

- ліцензії на мовлення та дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою;

- дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою, отриманого на підставі договору з власником ліцензії на мовлення;

- дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою.

Не є платниками рентної плати спеціальні користувачі, перелік яких визначено законодавством про радіочастотний ресурс, та радіоаматори.

Об’єктом оподаткування рентною платою за користування радіочастотним ресурсом України є ширина смуги радіочастот, що визначається як частина смуги радіочастот загального користування у відповідному регіоні та зазначена в ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України або в дозволі на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою для технологічних користувачів та користувачів, які користуються радіочастотним ресурсом для розповсюдження телерадіопрограм.

Ставки Рентної плати встановлюються окремо для кожного виду користування радіочастотним ресурсом України у гривнях до одиниці виміру залежно від діапазону радіочастот та виду радіозв’язку  в розмірах визначених п.254.4 ст.254 Кодексу.

Форма Податкової декларації Рентної плати з розрахунком, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 N719 та зареєстрована Міністерством юстиції України 03.09.2015 за N1051/27496 (зі змінами і доповненнями).

При заповнені даних податкових декларацій необхідно дотримуватися  прядку заповнення усіх реквізитів звітності:

у колонці 2 додатка 4 до Декларації зазначаються: «код виду радіозв’язку» – код виду радіозв’язку відповідно до додатка 15 «Перелік кодів видів радіозв’язку» до Податкової декларації (відповідають назвам видів радіозв’язку, визначених у п. 254.4 ст. 254 Кодексу), а також звернути увагу щодо кожного виду радіозв’язку в окремому регіоні, зазначеному у відповідному дозвільному документі, за потреби кількість таких рядків може бути збільшена;

у колонці 3 «регіон» – цифровий код регіону (2 знаки), в якому використовується радіочастотний ресурс. Коди регіонів України (областей): 02 - Вінницька, 03 - Волинська, 04 - Дніпропетровська, 05 - Донецька, 06 - Житомирська, 07 - Закарпатська, 08 - Запорізька, 09 - Івано-Франківська, 10 - Київська, 11 - Кіровоградська, 12 - Луганська, 13 - Львівська, 14 - Миколаївська, 15 - Одеська, 16 - Полтавська, 17 - Рівненська, 18 - Сумська, 19 - Тернопільська, 20 - Харківська, 21 - Херсонська, 22 - Хмельницька, 23 - Черкаська, 24 - Чернівецька, 25 - Чернігівська, 26

у колонці 7 зазначаються Ставки рентної плати зазначається згідно з пунктом 254.4 статті 254 розділу ІХ Кодексу;

у колонці 4.1, 4.2, 4.3, 4.4 заповнюється згідно з документом, що надає право на користування радіочастотним ресурсом.

Податкові декларації Рентної плати з розрахунками, подаються платниками контролюючим органам до закінчення визначеного розділом II Кодексу граничного строку подання податкових декларацій за податковий (звітний) період, що дорівнює місяцю (протягом 20 календарних днів) за місцем податкової реєстрації, а сплата податкових зобов’язань  проводиться до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації.