Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платникам туристичного збору: 09.11.2020 граничний термін подання за ІІІ квартал 2020 року податкової декларації

, опубліковано 06 листопада 2020 о 10:05

«Туристичний збір є місцевим податком, який зараховується до місцевого бюджету. Кошти, виручені від сплати цього збору направляються на благоустрій та розвиток туристичної інфраструктури регіону», - зазначив заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Володимир Попов.

У відомстві повідомляють, що 14.10.2020 набрав чинності Закон України від 17.09.2020 №905-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих умов надання пільг із сплати туристичного збору та податку на нерухоме майно» (далі – Закон №905).

Законом №905 доповнено перелік осіб, які не можуть бути платниками туристичного збору.

Так, платниками туристичного збору не можуть бути також особи, які взяті на облік як внутрішньо переміщені особи відповідно до Закону "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", які тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), а інформація про адресу таких місць зазначена в довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи як адреса фактичного місця їх проживання/перебування.

Також, Законом №905, визначено, що при обчисленні бази оподаткування об'єктів нерухомості, у тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, контролюючим органом не враховуються об'єкти нерухомості, що не є об'єктом оподаткування відповідно до пп. 38.6 п. 38 підрозд. 10 розд. XX "Перехідні положення" ПКУ.

Володимир Попов нагадав платникам туристичного збору, що наказом Міністерства фінансів України від 08.05.2019 N186 "Про внесення змін до форми Податкової декларації з туристичного збору", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.07.2019 за N 795/33766, оприлюдненим в Офіційному віснику України N 61 від 13.08.2019, затверджено нову форму Податкової декларації з туристичного збору.

Довідково. Платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі) на відповідній території на якій запроваджено такий збір.

Згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, справляння збору може здійснюватися такими податковими агентами:

а) юридичними особами, філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами юридичних осіб згідно з підпунктом 268.7.2 пункту 268.7 цієї статті, фізичними особами - підприємцями, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 268.5.1 цієї статті;

б) квартирно-посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб з метою їх тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом "б" підпункту 268.5.1 пункту 268.5 цієї статті, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

в) юридичними особами, які уповноважуються сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

Перелік податкових агентів та інформація про них розміщуються та оприлюднюються на офіційному веб-сайті сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

Базою справляння збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі).

Ставка збору встановлюється за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 268.5.1 пункту 268.5 цієї статті, у розмірі до 0,5 відсотка - для внутрішнього туризму та до 5 відсотків - для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.

«Так, по м. Одеса відповідно до рішення Одеської міської ради від 31.01.2011р. №278-VI «Про встановлення туристичного збору» (зі змінами та доповненнями), ставка складає 0,5 відсотків від розміру мінімальної заробітної плати для внутрішнього та в'їзного туризму, а зокрема з 01.01.2020р. по 31.08.2020р.- 23,61 грн., а починаючи з 01.09.2020р. до 31.12.2020р. - 25,00 грн.», - зазначив Володимир Попов.

Порядок сплати збору:

- податкові агенти сплачують збір за своїм місцезнаходженням щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк та відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, або авансовими внесками до 30 числа (включно) кожного місяця (у лютому - до 28 (29) включно) на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад;

- податкові агенти, які сплачують збір авансовими внесками, відображають у податковій декларації за звітний (податковий) квартал суми нарахованих щомісячних авансових внесків. При цьому остаточна сума збору, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал (з урахуванням фактично внесених авансових платежів), сплачується такими податковими агентами у строки, визначені для квартального звітного (податкового) періоду;

- податковий агент, який має підрозділ без статусу юридичної особи, що надає послуги з тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі) не за місцем реєстрації такого податкового агента, зобов’язаний зареєструвати такий підрозділ як податкового агента туристичного збору у контролюючому органі за місцезнаходженням підрозділу.

Звертаємо увагу платників податків, що кінцевий термін подання за ІІІ квартал 2020 року податкової декларації з туристичного збору 09.11.2020 року.

Вчасно подайте звітність!