Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олексій Любченко: При заявці в 96 млрд грн відшкодовано 104,3 млрд гривень. Такого не було ніколи

, опубліковано 20 жовтня 2020 о 11:00

За підсумками січня-вересня цього року при заявці 96 млрд грн було відшкодовано 104,3 млрд грн ПДВ. Тобто ДПС почала скорочувати накопичені на 1 січня 2020 року залишки невідшкодованого ПДВ. Таких результатів ще не було. Про це заявив Голова Державної податкової служби України Олексій Любченко в інтерв’ю інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна»

«У вересні було заявлено та відшкодовано по 11,5 млрд грн. У липні-серпні цього року заявлено на 0,2 млрд грн та 0,4 млрд грн більше, ніж відшкодовано. А з квітня по червень відшкодування перевищувало заявки: у квітні – на 2,2 млрд грн (відшкодовано 12 млрд грн.), у травні – на 1,2 млрд грн (12 млрд грн), у червні – на 0,8 млрд грн (11,6 млрд грн). Тобто ми ще й віддаємо борги», – наголосив Олексій Любченко.

Він також розповів, що у вересні середньомісячна ефективність була на рівні 3,2 %, у квітні – 2,67 %, а за минулий рік – 2,68%.

«Ми побачили парадоксальну ситуацію. По суті обсяг декларацій з ПДВ ­– це мікромодель ВВП – з лютого по квітень йшов спад, але в липні-серпні повернувся до зростання. Причому зростання гарне: було близько 550 млрд грн в місяць, а зараз вже перевищило 700 млрд гривень»,– зазначив Олексій Любченко.

За його словами, починають оживати окремі «вічні» галузі – торгова, харчова та легка промисловість. Показники зростають ще й тому, що порушникам не вдається легалізувати контрабанду, а отже у білого бізнесу нечесної конкуренції та тиску менше.

«Коли ми перший раз з журналістами зустрічалися весною, я чітко зафіксував: «мінус» 44 млрд грн вся країна не виконувала загальний фонд держбюджету. А на 1 жовтня вже залишалося «мінус» 10 млрд грн. У жовтні ми перекриємо ще 5 млрд грн мінімум, і за січень-жовтень 2020 року виконання загального фонду держбюджету очікується на рівні 108,5 відсотка, або плюс майже 33 млрд грн. І якщо всі інші адміністратори доходів бюджету вийдуть на «нуль», то залишиться на дві місяці перекрити 5 млрд грн. Це цілком реально, і Уряду доведеться думати не про адміністрування внутрішніх податків, а виключно про керування держборгом», – впевнений Олексій Любченко.