Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податок на прибуток: податкова пільга, що відображається у додатку ПП

, опубліковано 13 жовтня 2020 о 08:18

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 № 1233 (далі – Порядок).

Відповідно до пункту 2 Порядку з 01.01.2020 року, суб’єкт господарювання, що не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та відображає інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності, що подається контролюючому органу у строки, встановлені Податковим кодексом України (далі - ПКУ).

Так, суб’єкти господарювання, що не сплачують податок на прибуток підприємств у зв’язку з отриманням податкових пільг, ведуть облік сум таких пільг, які відображаються у додатку ПП до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі – додаток ПП), форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897.

У додатку ПП відображаються відомості щодо:

- коду пільги та найменування пільги за кожним видом податкових пільг з податку на прибуток підприємств згідно із довідником пільг, затвердженим ДПС;

- суми податку, не сплаченого до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги (вивільнені від оподаткування кошти);

- строку користування податковою пільгою у звітному періоді;

- суми податкової пільги, що використана за цільовим призначенням.

Звертаємо увагу, що додаток ПП вперше подається починаючи зі звітних періодів 2020 року.

Згідно з підпунктом 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 ПКУ встановлено, що фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років. Положення даного підпункту застосовуються з урахуванням п. 3 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Тож, у випадку якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток має позитивне значення, сума пільги передбаченої п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 ПКУ, розраховується наступним чином:

сума від’ємного значення попереднього звітного року в межах суми прибутку звітного періоду х розмір базової ставки податку: 100.

А у випадку якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток у звітному періоді має від’ємне значення або дорівнює нулю, без врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року, то втрати до бюджету не виникають та сума пільги не визначається.