Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Юлія Шадевська: декларування доходів – це особистий внесок кожного українця у розвиток нашої держави

, опубліковано 28 вересня 2020 о 17:03

«За підсумками кампанії декларування доходів, отриманих протягом минулого року, станом на 01 вересня 2020 року мешканці Одеської області, в тому числі особи, які провадять незалежну професійну діяльність, виконавши свій конституційний обов’язок, подали майже 40 000 податкових декларацій про майновий стан і доходи за 2019 рік», - зазначила начальник Головного управління ДПС в Одеській області Юлія Шадевська.

Сума задекларованих ними доходів становить 4,8 млрд гривень. За результатами декларування до сплати нараховано 135 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 21 млн грн військового збору.

Найбільшу суму до сплати визначили мешканці м.Одеси - 80,9 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 13,2 млн грн військового збору.

Станом на 01.09.2020 року платники вже сплатили 120,6 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 20,5 млн грн військового збору.

Як повідомила Юлія Шадевська, найактивнішими декларантами стали громадяни, які задекларували дохід, отриманий від продажу сільськогосподарської продукції – 25 510 осіб. Загальна сума задекларованого доходу склала 148,3 млн гривень. Доходи у вигляді спадщини/дарування задекларували 2137 осіб, при цьому, загальна сума доходу склала 811,4 млн гривень.

Ще 720 мешканців області задекларували понад 367,6 млн грн доходу від продажу (обміну) рухомого та/або нерухомого майна. Інвестиційні доходи у сумі 70,7 млн грн, задекларували 90 мешканців регіону.

Про одержані у 2019 році мільйонні статки повідомили 418 громадян. Загальна сума задекларованого ними оподатковуваного доходу складає 3 млрд гривень.  

Найбільшу суму доходу задекларував мешканець Київсього району м.Одеси в сумі 212,2 млн гривень.

Керівник Головного управління ДПС в Одеській області Юлія Шадевська  нагадала, що громадяни мають право скористатися правом на податкову знижку.

Таке право вже реалізували понад 3,6 тис громадян, а сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету складає 11,0 млн гривень.

Податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат платника податку-резидента у зв'язку з придбанням товарів, робіт чи послуг у резидентів-фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у відповідних випадках.

Зокрема, податкова знижка надається, якщо фізичною особою протягом звітного року понесені витрати, пов’язані зі сплатою за навчання в вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти, в вищих та професійно-технічних навчальних закладах, внески на благодійність, відсотки за іпотечним кредитом, витрати на переобладнання машин під біопаливо, тощо.

Для отримання податкової знижки за результатами 2019 року необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи за місцем реєстрації до 31 грудня 2020 року. Податок підлягає поверненню протягом 60 календарних днів з дня подання декларації.

Декларація про майновий стан і доходи подається за місцем податкової адреси в один з таких способів:

-  особисто або уповноваженою на це особою;

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, але не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації;

- засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» (не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк).

Подати декларацію в електронній формі можна скориставшись сервісом ДПС «Електронний кабінет» (http://cabinet.tax.gov.ua), який дозволяє сформувати декларацію з частково заповненими даними на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Сервіс часткового попереднього заповнення декларації надає можливість платникам податків скоротити час і витрати на подання звітності, мінімізувати помилки при заповненні декларації, надати копії первинних документів як додаток до декларації в онлайн режимі.

Детально, як заповнити та подати декларацію про майновий стан і доходи, не виходячи з дому, можна ознайомитися переглянувши відеоурок за посиланням   https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html/.

У разі, якщо платник податку до кінця року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступний податковий рік не переноситься.

За словами Юлії Шадевської, результатати цьогорічної кампанії декларування доходів, одержаних протягом 2019 року свідчать, що мешканці Одещини сумлінно ставляться до виконання свого конституційного обов’язку – декларування та сплати податків.

Звертаємо увагу платників податків, що задекларовані податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, зазначені у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, платники податків мають сплатити до 01 жовтня 2020 року, тобто останнім днем для сплати є 30 вересня 2020 року.

Інформація про реквізити рахунків для сплати податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування розміщені на субсайті Територіальних органів ДПС в Одеській області вебпорталу ДПС України в розділі «Бюджетні рахунки» за посиланням:https://od.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

«Кошти, сплачені громадянами за результатами деклараційної кампанії, у вигляді податку на доходи фізичних осіб, направляються до місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць та використовуються для фінансування програм соціально-економічного розвитку, а сплата військового збору зміцнює обороноздатність нашої країни. Користуючись нагодою вияловлюю платникам слова вдячності за високий рівень відповідальності при сплаті податків», - підкреслила Юлія Шадевська.