Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Система моніторингу податкових ризиків як інструмент у боротьбі з мінімізаційними схемами

, опубліковано 14 вересня 2020 о 14:52

Система моніторингу податкових ризиків при реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування (далі - ПН/РК) за час свого існування змінювалася кілька разів.

На теперішній час порядок зупинення реєстрації ПН/РК регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року №1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», яка набрала чинності 01.02.2020 (далі - постанова № 1165).

Починаючи з лютого 2020 року критерії ризиковості платника ПДВ затверджені саме постановою  Кабінетом Міністрів України, що усунуло всі суперечливі моменти, які мали місце під час чинності постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 117 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Істотною зміною є виведення з-під правового регулювання постанови №1165 порядок прийняття рішення про  реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Цей порядок затверджено наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520 «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Даною постановою № 1165 внесено зміни до ознак безумовної реєстрації та показників позитивної податкової історії, у разі відповідності яким не зупиняється реєстрація ПН/РК в ЄРПН. Таким чином, платник податку зацікавлений у своєчасній та повній сплаті ПДВ, інших податків і зборів та ЄВ, що сприяє стимулюванню дотримання законодавства про працю, в частині офіційного працевлаштування.

Також, для упередження формування фіктивного податкового кредиту несумлінними платниками податку, які підлаштовуються до ознак та показників, за якими здійснюється реєстрація ПН/РК в ЄРПН, внесені зміни до критеріїв, за якими проводиться автоматизований моніторинг. Ці зміни сприяють наповненню бюджету та запобіганню мінімізаційним схемам.

Разом з тим, постанова № 1165 забезпечує захист прав платників податків. Зокрема, рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних за результатами розгляду пояснень та копій документів не може перевищувати 5 робочих днів (раніше максимальний термін становив 7 робочих днів).

З огляду на те, що всі рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних приймає комісія регіонального рівня, платник податку тепер може оскаржити рішення про відмову в адміністративному порядку, що забезпечує швидке досудове вирішення спору.

Крім того, у разі включення суб’єкта господарювання до переліку ризикових платників податку платник тепер має можливість подати в електронному вигляді інформацію та копії щодо спростування відповідності критерію ризиковості документів до комісії регіонального рівня, яка протягом 7 робочих днів зобов’язана прийняти відповідне рішення. 

Таким чином, урегульовано вирішення спірних питань щодо відповідності/невідповідності платника податку критеріям ризиковості, знижуються затрати часу платника податку для вирішення зазначеного питання та зникає необхідність відвідування контролюючого органу.

Інформуємо платників податків, що з питань функціонування Системи автоматичного моніторингу відповідності критеріям оцінки ризиків, порядку подання Повідомлень та документів з питань зупинення податкових накладних, порядку заповнення та подання Таблиць даних платників податків в Головному управлінні ДПС в Одеській області діє телефон гарячої лінії 0482 300-386, 300-298.