Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон України № 786: удосконалено функціонування електронного кабінету та спрощено ведення обліку для фізичних осіб

, опубліковано 13 серпня 2020 о 09:15

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що 7 серпня в газеті "Голос України" № 138 опубліковано  Закон від 14.07.2020 786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» (далі – Закон № 786), який набрав чинності 08.08.2020 року (з дня, наступного за днем опублікування), крім деяких змін, які набирають чинності через 3 місяці з дня опублікування закону та з 1 січня 2021 року.

Норми,  які стосуються Електронного кабінету платника, набирають чинності через 3 місяці з дня опублікування, тобто з 8 листопада 2020 року. 

Законом № 786 передбачено розширення функціоналу Електронного кабінету, спрощення ведення обліку для фізичних осіб - підприємців, внесено зміни до окремих норм Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ   зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) щодо адміністрування податків.

Так, фізичним особам – підприємцям платникам єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, з 01.01.2021 року можна вести облік у довільній формі в паперовому та/або електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів. При цьому, фізичні особи – підприємці  платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Юридичні особи - платники єдиного податку третьої групи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пунктів 44.2, 44.3 статті 44 ПКУ.

Для фізичних осіб-підприємців та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, Законом № 786 передбачена можливість вести облік доходів і витрат у зручній для них формі – паперовій та/або електронній, у т.ч. через Електронний кабінет.

Типова форма такого обліку та порядок його ведення визначається Міністерством фінансів.

Крім того, Закон № 786 скасовує договір про визнання електронних документів для реєстрації в Електронному кабінеті платника та передбачає, що в Електронному кабінеті відображатимуться податкові повідомлення.

Визначено, що контролюючий орган буде вести листування з платниками податків в електронній формі, якщо вони подали заяву про бажання отримувати документи через Електронний кабінет.

Внесено зміни  до ПКУ щодо процедури проведення перевірок. Виключено норми, які надавали право контролюючим органам при перевірці оформлення працівників опитувати їх та роботодавців про виплачені пасивні доходи та інші додаткові блага та відшкодування.

На період дії карантину контролюючим органам надано право проводити документальні позапланові перевірки за зверненнями платника податків.

Для платників ПДВ, які сплачують єдиний податок та застосовували квартальний звітний період, першим місячним звітним періодом визначено липень 2020 року.

Також зменшено розмір штрафів за порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН:

 у разі відсутності реєстрації – 2,5 % (було 5 %) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 1700 гривень (було 3 400 гривень);

 у разі несвоєчасної реєстрації – 1 % (було 2 %) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше  510 гривень (було 1 020 гривень).