Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон № 466-IX: податкова знижка

, опубліковано 24 липня 2020 о 09:00

Головне управління ДПС в Одеській області звертаємо увагу, що Законом України від 16.01.2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесені зміни до підпунктів 166.2.1 та 166.2.2 пункту 166.2 статті 166 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Відповідно до вказаних змін, уточнено перелік документів, які підтверджують витрати, що включаються до складу податкової знижки (платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, услуг) і строк оплати за такі товари (роботи услуги).

Також встановлено, що копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з декларацією про майновий стан і доходи, а оригінали цих документів підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ.

У разі, якщо відповідні документи підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

Таким чином, фізичні особи – платники податку на доходи фізичних осіб, які з метою реалізації права на податкову знижку будуть подавати декларації про майновий стан і доходи після 23 травня 2020 року, зобов’язані разом з податковою декларацією також надати копії документів, що підтверджують витрати, які включаються до складу податкової знижки.

Враховуючи карантинні заходи, подати декларацію можна надіславши її поштою або засобами електронного зв’язку, скориставшись Електронним кабінетом.

Для подання декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді пропонуємо переглянути відеоурок за посиланнями: 

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html

https://www.youtube.com/watch?v=YOhECvfE0Z4

https://www.facebook.com/107383900636180/videos/1407838859418903/

Нагадуємо, що з 01 січня 2020 року фізичні особи складають і подають податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859 із змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 25 квітня 2019 року № 177 зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 04 липня 2019 року за №728/33699 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

Бланки декларацій безоплатно надаються контролюючими органами платникам податку за запитом та є загальнодоступними для населення (п. 179.9 ст. 179 ПКУ).

Додатки є складовою частиною декларації і без декларації не є дійсними. Додатки заповнюються та подаються за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках, зокрема:

Додаток Ф3 подається фізичними особами які заявляють право на податкову знижку та містить розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб у зв’язку з використанням права на податкову знижку. 

- У декларації та додатку зазначаються всі передбачені в них відомості (показники), крім випадків, прямо визначених у декларації та/або додатках. Якщо будь-який рядок декларації та/або додатка не заповнюється через відсутність інформації (операції, суми), такий рядок прокреслюється, крім випадків, прямо визначених у декларації та/або додатках. 

- Показники у розділах II - VI декларації та додатку проставляються у гривнях з копійками. 

- Декларація та додаток заповнюються таким чином, щоб забезпечити вільне читання тексту (цифр) та збереження цих записів протягом установленого терміну зберігання звітності (друкованим способом, чорнильними або кульковими ручками синього або чорного кольору). Заповнення олівцем не дозволяється. 

- У декларації та додатку не повинно бути підчисток, помарок, виправлень, дописок і закреслень. 

- Достовірність даних декларації та додатку підтверджується власноручним підписом фізичної особи - платника податку або особи, уповноваженої на заповнення декларації.

Громадяни, які мають право на податкову знижку за результатами 2019 року, можуть подати декларацію до 31 грудня 2020 року включно.